Et år efter jordskælv: Nepal venter stadig på genopbygning

23/04/2016 14:59

admin

Nyheder

Mest læste i dag

600.000 hjem blev ødelagt og knap en million nepalesere blev sendt ud i fattigdom, da Nepal 25. april sidste blev ramt af landets mest voldsomme jordskælv siden 1934.

Siden da har en lang række nødhjælpsorganisationer på bedste vis forsøgt at få genopbygget landet - men det har endnu ikke været nok.

Sådan lyder udmeldingen fra Suresh Raj Pandit, der er nødhjælpsansvarlig for Unicef Nepal og har været med til at organisere nødhjælpen efter jordskælvene.

- Vi bevæger os ikke fremad lige så hurtigt, som vi burde. Der er allerede gået et år, så vi burde være i godt gang. Men det går stadig ikke hurtigt nok. Regeringen har først lige fået sat gang i en genopbygningsplan, siger han.

En lang række danske og internationale nødhjælpsorganisationer har hjulpet de nødstedte nepalesere og sørget for, at de i dag har tag over hovedet. Men ruiner og atter ruiner vidner om, at genopbygningen fortsat lader vente på sig.

Hundredtusindvis af bygninger har af lokale ingeniører fået et såkaldt rødt flag. Det er bygninger, der burde renoveres eller rives ned - noget, der mange steder ikke er råd til.

Det gælder også hos 17-årige Gita Thapa Magar og hendes seks yngre søskende.

Den unge familie fik taget hjemmet fra sig, da jordskælvene med styrkerne 7,8 og 7,3 for et år siden rystede Nepal. I dag bor familien i en bambushytte, der er sat op af Unicef.

Det er typisk hytter med bliktag og isolering bestående af mudder og skumgummi.

- Vi kan ikke længere være inde i de andre bygninger. Nogle gange har vi været ved at lave mad derinde, men må løbe ud, fordi der kommer efterskælv, og der er risiko, for at det hele braser sammen, siger Gita Thapa Magar.

Ifølge Nepals nationale seismologiske center er landet blevet ramt af omkring 450 efterskælv med en styrke på over 4,0 siden 25. april sidste år.

Jordskælvene sidste år kostede 8959 mennesker livet og sårede over 22.000.

/ritzau/