Etisk Råds formand: Vi bør stræbe efter færre aborter

Selvom antallet af provokerede aborter er faldet støt de senere år, kan tallet komme endnu længere ned. Det bør i hvert fald være målet, mener formanden for Det Etiske Råd, Jacob Birkler.

- Det omvendte vil være forkert at sige. At antallet nu er faldet, og så gør vi ikke mere. Det er fortsat vigtigt, at vi oplyser om de muligheder, der er, siger formanden:

- Dels om den hjælp, man kan få til at tage sig af barnet, om mulighed for adoption og så videre. Men dels også især oplysninger om prævention. Hvis det så afstedkommer et lavere tal, tror jeg ikke, at der er nogen, der vil synes, at det er en forkert udvikling.

Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at der foreløbig er registreret i alt 15.073 provokerede aborter i Danmark i 2013, og antallet har været støt faldende siden 2009.

Formanden for Det Etiske Råd mener, at medvirkende årsager til det faldende aborttal er bedre sexualundervisning og prævention.

- Vi har ikke det fulde, klare billede af, hvorfor der er færre aborter, men de fleste er enige om, at det er en god udvikling, siger Jacob Birkler.

Mens antallet af provokerede aborter generelt falder, stiger antallet af de sene provokerede aborter, som oftest finder sted, hvis undersøgelser i løbet af kvindens graviditet viser, at noget ikke er, som det skal være.

Typisk at barnet har et handicap eller en alvorlig sygdom. Og selvom den slags aborter fortsat udgør en lille del af det samlede antal, er det et af de områder, der er brug for at tage en debat om, mener formanden.

- Vi ser flere aborter af ønskebørn, hvor det tidligere især var uønskede børn, som kvinderne fik fjernet, siger han:

- Der er brug for en debat, fordi mulighederne for at undersøge, hvad det er for et barn, der kommer til verden, fortsat vokser. Fremadrettet bliver der flere muligheder for i privat regi at undersøge barnets sygdomsdispositioner og også for normalegenskaber.

/ritzau/

 

Dagens Gossip