EU advarer Tyrkiet mod at genindføre dødsstraffen

EU-landene fordømmer kupforsøget i Tyrkiet, men advarer samtidig præsident Recep Tayyip Erdogan mod at genindføre dødsstraffen under jagten på de skyldige.

I en udtalelse fra et udenrigsministermøde i Bruxelles mandag minder EU-landene Tyrkiet om, at et land, der bruger dødsstraf, ikke kan blive medlem af EU.

- EU minder om, at den utvetydige afvisning af dødsstraf er et afgørende element af EU's samlede regelsæt, hedder det i udtalelsen.

De tyrkiske myndigheder har i dagene efter kupforsøget gennemført en lynaktion med en bølge af anholdelser og afskedigelser af dommere, anklagere, politifolk, officerer og guvernører.

- EU opfordrer til, at de tyrkiske myndigheder, herunder politi og sikkerhedsstyrker, udviser tilbageholdenhed, hedder det i udtalelsen.

- Alt må gøres for at undgå yderligere vold, for at beskytte liv og genoprette roen, lyder opfordringen fra EU's udenrigsministre.

De opfordrer samtidig til respekt for alle Tyrkiets demokratiske institutioner og retsstatens principper.

- EU understreger nødvendigheden af respekt for demokratiet, menneskerettighederne, de grundlæggende friheder og alles ret til en fair retssag, hedder det.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, siger mandag aften, at EU følger udviklingen i Tyrkiet time for time.

/ritzau/

 

Dagens Gossip