EU-ambassader evakueres efter blodige uger i Libyen

Grækenland har sendt en fregat mod Tripoli for at evakuere de ansatte på den græske ambassade i Tripoli, der de seneste uger har lagt gader til voldsomme kampe mellem rivaliserende militante grupper.

- Omkring 200 personer vil blive evakueret, inklusiv syv diplomater, siger en græsk embedsmand til nyhedsbureauet AFP.

De 200 personer, der skal evakueres, tæller 70 grækere, 15 cyprioter og 80 kinesere, der også har fået plads på den græske fregat.

- Der er mange anmodninger, men kapaciteten er begrænset, lyder det fra den græske embedsmand.

Også de spanske ambassadefolk evakueres fra Tripoli, efter at 29 spanske statsborgere tirsdag blev evakueret fra Libyen.

- Alle de informationer, vi har, siger, at situationen i Libyen vil forværres meget hurtigt, siger den spanske udenrigsminister, Jose Manuel Garcia Margallo, ifølge Reuters.

En enkelt spanier skal dog blive på ambassaden for at føre tilsyn med arkiverne, mens andre arbejdsopgaver varetages af ambassaderne for Italien og Malta, som fortsat har åbent i Tripoli.

De seneste to uger har budt på de værste kampe mellem rivaliserende militante grupper, siden Muammar Gaddafi blev væltet i 2011.

Libyen har været plaget af uro siden oprøret, der væltede Gaddafi. Myndighederne i Libyen har svært ved at genetablere kontrollen i det nordafrikanske land, der er plaget af store interne magtkampe.

USA, Canada, Brasilien og Frankrig har alle lukket deres ambassader i Tripoli midlertidigt, mens en række vestlige lande og Egypten har rådet deres landsmænd til at forlade Libyen omgående.

I Danmark opfordrer Udenrigsministeriets borgerservice danskere, der befinder sig i Libyen, til at forlade landet. Alle rejser til det uroplagede land frarådes.

/ritzau/

 

Dagens Gossip