EU: Brutale IS-henrettelser er misbrug af nobel religion

Det vækker harme i både USA og EU, at den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat (IS) ifølge en nyligt offentliggjort video har henrettet 30 kristne etiopiere i Libyen.

- USA fordømmer på det kraftigste det brutale massemord af angiveligt etiopiske kristne i Libyen udført af Isil-tilknyttede terrorister i landet, siger Bernadette Meehan, talskvinde for det nationale sikkerhedsråd, i en meddelelse fra Det Hvide Hus.

EU fordømmer også henrettelserne i stærke vendinger.

- Dette viser nok engang, at terrorister ikke skyr nogen midler i deres forsøg på at skabe religiøs splid.

- Dette er ikke et sammenstød mellem civilisationer eller en kamp mellem islam og Vesten. Det er et kriminelt misbrug af en nobel religion til at udføre terrorangreb i en kamp for magt, siger talskvinde Catherine Ray fra EU's fælles udenrigstjeneste i en pressemeddelelse.

Myndighederne i Etiopien har fordømt drabene, men har endnu ikke været i stand til at bekræfte, om det er etiopiere, der bliver dræbt i den 29 minutter lange video.

I en tekst på billederne hedder det, at de dræbte "følger fjenden Etiopiens kirkes kors."

Videoen, som er udsendt af IS-mediet al-Furqan, viser, at en gruppe etiopiere bliver skudt, mens en anden gruppe får halsen skåret over af islamisterne.

EU-talskvinden slår fast, at unionen støtter op om det stigende antal lande i Afrika, der i disse år kæmper mod terrorisme og radikalisering.

- Vi vil øge vores indsats i samarbejdet med afrikanske regeringer og regionale organisationer i disse områder, og vi vil diskutere denne fælles udfordring næste onsdag på det årlige møde mellem kommissionerne i henholdsvis EU og Den Afrikanske Union, siger Catherine Ray.

Situationen i Libyen vil også blive diskuteret mandag, når EU's udenrigsministre mødes i Luxembourg. Et stort antal flygtninge fra Mellemøsten og Afrika rejser fra netop Libyen, når de forsøger at komme over Middelhavet til Europa.

Natten til søndag mistede op mod 950 flygtninge livet, da deres båd sank ud for Libyens kyst.

/ritzau/

 

Dagens Gossip