EU-budgetaftale falder sammen

Det lykkedes ikke for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og de øvrige 26 EU-ledere at blive enige om et nyt langsigtet budget for EU i perioden 2014-2020.

Efter to dages intense forhandlinger i Bruxelles besluttede EU-præsident Herman Van Rompuy fredag eftermiddag at afbryde forhandlingerne uden en færdig aftale.

Det erfarer Ritzau fra en kilde tæt på forhandlingerne.

Forventningerne forud for topmødet har været, at et sammenbrud ville betyde, at forhandlingerne først genoptages til februar næste år.

Fredagens sammenbrud kommer efter måneders budgetslagsmål i unionen, hvor medlemslandene har stået stejlt overfor hinanden.

Der har især været strid om det centrale spørgsmål om størrelsen på EU-budgettet, hvor de såkaldte budgetbisser med Storbritannien i spidsen har forlangt, at den økonomiske krise også skal afspejle sig i EU i kraft af et mindre budget.

Efter sammenbruddet får Helle Thorning-Schmidt nu også ekstra tid til at forsøge at overbevise sine kolleger og Van Rompuy om, at Danmark skal have en rabat på én milliard kroner årligt på betalingerne til EU-budgettet.

Det har endnu ikke været en del af forhandlingsudspillet.

 

 

Dagens Gossip