EU-chef: Enighed på flere punkter i Lausanne

Iran og de såkaldte P5+1 lande er under atomforhandlinger i Lausanne nået til enighed om flere nøglepunkter, meddeler EU's udenrigschef, Federica Mogherini.

- I dag har vi taget afgørende skridt. Vi har nået løsninger på nøgleparametre, siger Mogherini på et fælles pressemøde med den iranske udenrigsminister, Javad Zarif, torsdag aften.

Målet er at få en endelig aftale på plads inden udgangen af juni.

Blandt de punkter, der er enighed om, er, at Irans kapacitet til at berige uran skal begrænses.

Fremover vil uranberigelse kun foregå på atomanlægget Natanz, lyder det i den fælles udtalelse.

Kort inden pressemødet oplyste en unavngiven vestlig kilde til Reuters, at Iran skal suspendere over to tredjedele af sin kapacitet til at berige uran.

Oplysningen bakkes op af meldinger i iranske medier om, at Iran skal skære ned på antallet af centrifuger, der bruges til at berige uran, fra 19.000 til 6000, skriver nyhedsbureauet AFP.

Til gengæld for at neddrosle uranberigelsen vil der blive lempet på de sanktioner, som FN, EU og USA har indført mod Iran, siger Zarif og Mogherini.

USA's præsident, Barack Obama, vil klokken 20.15 dansk tid komme med en udtalelse om forhandlingerne med Iran, meddeler Det Hvide Hus.

Den fastsatte frist for en rammeaftale udløb formelt tirsdag aften ved midnat.

Forhandlingerne foregår mellem Iran på den ene side og de fem faste medlemmer af FN's Sikkerhedsråd - Frankrig, Storbritannien, USA, Kina og Rusland - samt Tyskland på den anden side. Tilsammen kaldes de P5+1 landene.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip