EU-chef før topmøde om migranter: Vi må alle yde ofre

Man skal ikke gøre sig nogen illusioner om, at EU kan løse alle de problemer, der knytter sig til den dramatiske situation med druknede migranter i Middelhavet.

Men EU-lederne har ifølge EU-præsident Donald Tusk et fælles ansvar for at gøre en indsats for at lette situationen for de mange tusinder, der forsøger at komme til Europa fra Afrika.

- De virkelige grunde er krig, ustabilitet og fattigdom i hele regionen.

- Det er helt åbenlyst ikke Europa, der har forårsaget hele situationen i Middelhavet. Men vi må alle gøre en større indsats for at håndtere de værste konsekvenser, siger Tusk ved ankomsten til topmødet i Bruxelles.

Tusk, der i mandags indkaldte til topmødet efter opfordring fra Italien og Malta, opridser fire svære udfordringer for lederne, der samles i Bruxelles fra klokken 16.

Første udfordring handler om at gå efter dem, der organiserer de farefulde transporter til Europa.

- Vi må slå hårdt ned på menneskesmuglerne, ødelægge deres netværk og underminere deres forretningsmodel. Det bedste, vi kan gøre for at forhindre folk i at drukne, er at sikre, at de slet ikke sætter sig ud i bådene, siger Tusk.

Anden og tredje udfordring handler om at styrke EU's grænsekontrol til havs og om at sikre et bedre samarbejde med de lande, migranterne kommer fra og rejser igennem.

Og endelig - og det bliver ifølge Tusk den største udfordring - skal lederne se indad på, hvordan EU internt håndterer og fordeler flygtninge og migranter.

- Vi er nødt til at diskutere, hvordan vi øger vores solidaritet og fælles ansvar. Vi skal diskutere så svære emner som genbosættelse, omfordeling og behandling af asylansøgninger.

- Det er svært, fordi det er en diskussion om at være rede til at ofre nogle nationale interesser til fordel for almenvellet, siger Tusk.

EU-præsidenten lægger op til, at stats- og regeringscheferne på torsdagens møde skal enes om en fælles udtalelse, hvis væsentligste formål ifølge diplomater i Bruxelles vil være at sende et signal om, at EU tager situationen alvorligt.

Der skal arbejdes meget videre med forslagene, før de faktisk kan føres ud i livet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip