EU-domstol: Der er grænser for EU-landes generøsitet

Det er ikke nødvendigvis ligetil at flytte rundt fra et EU-land til et andet med det ene formål at hæve velfærdsydelser.

EU-Domstolen har med en dom tirsdag sagt, at det er helt i overensstemmelse med EU-retten, når jobcentret i den tyske by Leipzig har nægtet at udbetale en særlig form for kontanthjælp til en rumænsk kvinde og hendes søn.

Domstolen konkluderer efter at have vurderet sagen for de tyske myndigheder, at ikke-erhvervsaktive unionsborgere, som flytter til en anden medlemsstat alene med det formål at opnå social bistand, kan udelukkes fra at modtage visse sociale ydelser.

Kvinden, Elisabeta Dano, har ingen uddannelse og har aldrig været i arbejde hverken i Rumænien eller i Tyskland.

Hun og hendes tyskfødte søn har i flere år boet i en lejlighed i Leipzig betalt af kvindens søster, som også har sørget for den lille families forplejning.

Ifølge domstolens oplysninger er Dano tilsyneladende ikke kommet til Tyskland for at søge arbejde, og hun synes heller ikke at gøre noget for at finde et.

Den tyske ydelse, der i nogen grad svarer til dansk kontanthjælp, er rettet mod at sikre, at man kan føre et menneskeværdigt liv ved at dække grundlæggende behov samt behov for indkvartering og varme.

Men ifølge tysk ret gælder ydelsen ikke folk, der kommer til Tyskland alene for at modtage kontanthjælp eller for at lede efter arbejde.

Domstolen henviser til et EU-direktiv, der siger, at retten til ophold i en periode mellem tre måneder og fem år blandt andet er underlagt en betingelse om, at man selv skal have penge nok til at sørge for, at man ikke ligger opholdslandet til byrde.

Den danske regering har under sagen ved EU-Domstolen givet sin støtte til Tyskland.

De regler, der er dømt efter, betyder dog, at sagen i Danmark kun har direkte relevans for udbetaling af boligstøtte til pensionister.

Det skyldes, at det er den eneste velfærdsydelse, Danmark har anmeldt som omfattet af en 10 år gammel EU-forordning om koordinering af sociale sikringsordninger.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip