EU-Domstolen: Apples butikker er helt unikke

Skrevet af admin

|

10/07/2014

Dagens topnyheder

En lille tegning med rene, rette linjer og en opstilling af lyse træborde med enkle udstillinger af det nyeste inden for iPad, iPod og iMac er ifølge EU-Domstolen så unikt og genkendeligt design, at det godt kan danne basis for en varemærkebeskyttelse på linje med et logo eller en konkret vare.

EU-Domstolen siger i en principiel dom afsagt torsdag på baggrund af en forespørgsel fra Den Føderale Patentdomstol i Tyskland, at computergiganten Apples måde at indrette sine butikker på godt kan beskyttes som et varemærke.

Den europæiske domstol er bragt ind i sagen, efter at Apple i Tyskland sidste år fik afslag på beskyttelse fra Det Tyske Patent- og Varemærkekontor. Apple bragte sagen for retten i Tyskland, og den tyske domstol har altså valgt at spørge EU-Domstolen til råds, inden den selv dømmer i sagen.

Det er ikke en konkret butik, præcise dimensioner, farver eller minutiøs beskrivelse af møblernes placering, Apple har søgt at beskytte. Der er som bilag til ansøgningen kun afleveret en simpel stregtegning, der viser den ifølge domstolen altså helt unikke indretning.

- Domstolen er af den opfattelse, at en fremstilling som i den aktuelle sag repræsenterer en indretning af en detailhandelsbutik med en integreret samling af linjer, kurver og former, som kan gøre det ud for et varemærke (...), skriver domstolen med en lidt snirklet eftersætning om, at selve det fysiske udtryk skal være med til klart at gøre det muligt at genkende lige præcis dén butiks unikke varesortiment.

Domstolen understreger, at vurderingen gælder, når "den fremstillede indretning afviger betydeligt fra norm eller tradition" i den pågældende branche.

Det er første gang, der på europæisk plan bliver åbnet for beskyttelse af en butiks indretning.

Det er nu op til den føderale tyske patentdomstol at dømme i den konkrete sag.

/ritzau/