EU dropper gæstebud til og fra Thailand

23/06/2014 13:55

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Selv om der stadig strømmer europæiske turister til Thailand, skal den nyindsatte militærjunta ikke regne med at kunne rulle den røde løber ud for europæiske ministre og EU-embedsmænd på officielt besøg.

EU-landenes udenrigsministre har mandag besluttet at lægge alle officielle besøg til og fra Thailand på is som reaktion på sidste måneds militærkup.

Ministrene advarer samtidig om yderligere sanktioner, hvis ikke det går den rigtige vej for demokratiet i landet.

- EU er tvunget til at genoverveje sit engagement med Thailand. Officielle besøg til og fra Thailand er suspenderet, og EU og dets medlemslande vil ikke skrive under på partnerskabs- og samarbejdsaftalen med Thailand, før der er en demokratisk valgt regering på plads.

- Kun en snarlig og troværdig køreplan for genindførelsen af et forfatningsmæssigt styre og afholdelse af troværdige og inklusive valg vil gøre det muligt for EU at fortsætte sin støtte, hedder det i ministrenes beslutning.

Militæret kuppede sig til magten i Thailand 22. maj efter flere måneders politisk uro og ballade.

Hærchef Prayuth Chan-ocha bebudede i en tale en uge senere, at der først vil blive indsat en civil regering efter en periode med national forsoning.

Han satte en tidsramme på 15 måneder og bebudede, at militærstyret de kommende tre måneder vil arbejde på at forsone det politisk dybt splittede land, hvorefter der skal udpeges en regering og udarbejdes en ny forfatning for at sætte skub i de nødvendige reformer.

Først herefter kan et valg komme på tale, lød det.

Militæret har indført skrappe foranstaltninger efter kuppet, som blev efterfulgt af censur, forbud mod forsamlinger og tilbageholdelse af omkring 250 mennesker. Størstedelen af de tilbageholdte blev dog hurtigt sat fri igen.

/ritzau/