EU dropper Rusland som en strategisk partner

Der er lukket for det varme vand i forholdet mellem EU og Rusland, konstaterer EU's kommende udenrigschef, Federica Mogherini.

Rusland er blevet strøget som en "strategisk partner" for EU efter Moskvas indblanding i den ukrainske krise.

- Jeg tror, at Rusland forbliver en strategisk aktør i regionale og globale spørgsmål, forklarer hun EU-Parlamentets udenrigsudvalg.

- Men jeg tror ikke, at Rusland længere vil være en strategisk partner. Jeg kunne ønske, at det igen i fremtiden vil være en strategisk partner, føjer hun til.

Mogherini overtager i november posten som EU's udenrigschef fra Catherine Ashton.

Hun er blevet mødt med skepsis fra de østeuropæiske EU-lande, fordi hun som Italiens udenrigsminister ifølge deres mening har været alt for eftergivende og venlig over for Rusland.

Italien har i dette halvår formandskabet i EU, og overfor parlamentet beklager hun, at den italienske regering i sit formandsprogram har betegnet Rusland som en "strategisk partner" for EU.

- Hvis der var en sætning i programmet, som jeg kunne stryge, så ville det være denne, forklarer hun de europæiske parlamentarikere.

Hun henviser til den tyske præsident, Joachim Gauck, der mandag konstaterede, at Rusland gennem konflikten i Ukraine selv har afsluttet sit partnerskab med EU, men at EU gerne vil have genskabt det gode naboskab.

- Jeg ser det sådan her: Det strategiske partnerskab er slut. Det er klart, det er slut. Det var først og fremmest Moskvas valg.

- Det er tydeligt, at vi ikke taler om et partnerskab i dag. Men hvis man spørger, om det er i vores interesse - sådan som præsident Gauck også siger - i fremtiden at forestille os at genskabe betingelserne for partnerskabet, så kan ingen fornuftig europæer da sige, at det ikke vil være i vores interesse. Men det er jo ikke der, vi er. Det er Moskvas beslutning.

- Jeg ved ikke, om det besvarer spørgsmålet, om jeg er pro- eller antirussisk. Men det er min holdning, siger Mogherini.

Hun bebuder, at EU's sanktioner over for Rusland vil blive skærpet fredag, efter EU-landenes ambassadører onsdag har gennemgår den nye sanktionsliste.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip