EU er meget bekymret over uro ved grænsen til Makedonien

Skrevet af admin

01/03/2016

Dagens topnyheder

EU er meget bekymret over uroen ved grænsen til Makedonien, hvor makedonsk politi mandag har brugt tåregas mod hundredvis af flygtninge og migranter, der stormede grænsen for at slippe ud af Grækenland.

- De scener, vi lige har set, er ikke vores idé om at håndtere krisen, siger EU-Kommissionens cheftalsmand, Margaritis Schinas, tirsdag.

Han siger, at Makedonien skal beskytte sine grænser, men at alle tiltag ved grænserne skal overholde internationale og europæiske love.

- De billeder viser bare endnu engang, at den eneste løsning er en fælles europæisk løsning, siger Schinas.

Strammere kontrol ved grænserne har bredt sig ned gennem Europa, efter at Østrig 19. februar indførte et loft på højst 80 asylansøgere per dag, mens de østrigske myndigheder vil lade 3200 rejse igennem landet.

Det har foreløbig fået tusinder af flygtninge til at strande i Grækenland, fordi de ikke kan komme videre op gennem Europa.

Nødhjælp er normalt noget, der sendes ud af EU, men EU-Kommissionen vil på sit møde onsdag foreslå, at der nu også sendes nødhjælp til Grækenland for at undgå en humanitær krise.

- Det er et nødvendigt skridt, vi tager, for at undgå menneskelige lidelser som følge af, at der ankommer mennesker til EU i et antal, der er uden fortilfælde, siger Margaritis Schinas.

Han siger, at EU-Kommissionens topprioritet fra begyndelsen af flygtninge- og migrationskrisen har været at beskytte menneskeliv og dem, der flygter fra krig og undertrykkelse, og give dem bedre leveforhold.

EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, sagde i sidste uge, at situationen langs den vestlige Balkan-rute op gennem Europa "er meget kritisk".

- Risikoen for en omfattende humanitær krise er meget reel og meget tæt på, sagde han torsdag efter et EU-møde om flygtninge- og migrationskrisen.

En talsmand for FN's flygtningehøjkommissariat (UNHCR) siger tirsdag, at der er risiko for mangel på mad, husly, vand og sanitet ved Grækenlands grænse til Makedonien.

- Europa er på nippet til en stort set selvforskyldt humanitær krise, siger talsmanden, Adrian Edwards, og tilføjer, at Grækenland ikke kan håndtere situationen alene.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, ringede mandag til den græske premierminister, Alexis Tsipras, og lovede ham sin "urokkelige støtte" i håndteringen af flygtninge- og migrationskrisen.

/ritzau/