EU: Flere økonomiske migranter skal retur til Afrika

EU skal blive bedre til at sende økonomiske migranter tilbage til Afrika. I dag lykkes det kun EU-landene at sende 30 procent af de afviste afrikanere hjem igen.

Det er et af de vigtige indsatsområder, når det gælder EU-landenes forsøg på at dæmme op for flygtninge- og migrationsstrømmen til Europa, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Han siger, at EU lige nu står med to akutte problemer. Det ene er flygtningestrømmen ud af Syrien, hvor EU forsøger at dæmme op for tilstrømningen gennem et tæt samarbejde med og støtte til Tyrkiet.

- Det andet er, hvordan vi leverer et effektivt stop for de mange afrikanere, der kommer herop, siger Kristian Jensen efter EU's udenrigsministermøde mandag i Luxembourg.

Udenrigsministeren siger, at "de 30 procent skal op", fordi "det er uholdbart at acceptere, at folk, der ikke har lov at blive i Europa, bliver her".

- Så længe vi ikke har en effektiv hjemsendelse - og det har vi ikke i øjeblikket - er det en åben invitation til at komme og søge lykken: De har 70 procent chance for at blive, siger Kristian Jensen.

Han siger, at flere hjemsendelser skal sende et klart signal om, at afrikanerne skal satse på en fremtid derhjemme i stedet for at spilde penge på menneskesmuglere.

EU vil samarbejde tæt med de afrikanske lande om et såkaldt "mere for mere"-princip, hvor EU skal gøre mere for at fremme den økonomiske udvikling i de afrikanske lande, der til gengæld skal gøre mere for at tage deres egne statsborgere tilbage.

- De afrikanske lande er mere interesserede i private investeringer end i udviklingsbistand, for private investeringer giver arbejdspladser, knowhow og udvikling, siger Kristian Jensen, der også ser flere aftaler om frihandel som en del af vejen frem.

EU-landene har inviteret de afrikanske lande til topmøde på Malta i næste måned.

Her håber EU's stats- og regeringschefer at lave aftaler om hjemsendelse af afviste økonomiske migranter og en mere effektiv kamp mod menneskesmuglere til gengæld for klare løfter om mere støtte til Afrikas økonomiske udvikling.

/ritzau/

 

Dagens Gossip