EU forbereder vidtrækkende sanktioner mod Rusland

EU er fredag kommet ét skridt nærmere indførelsen af bredere økonomiske sanktioner mod Rusland inden for fire områder.

Det drejer sig om russiske virksomheder og bankers adgang til EU's finansielle marked, våbenhandel, EU's eksport af udstyr til Rusland, som kan bruges til at fremstille våben, samt teknologi til energisektoren.

De 28 EU-landes ambassadører i Bruxelles mødtes både torsdag og igen fredag formiddag for at diskutere sanktionerne, som vil blive indført, hvis ikke Rusland lever op til en række krav blandt andet om at samarbejde om efterforskningen af det nedstyrtede malaysiske passagerfly i Ukraine for lidt over en uge siden.

På mødet fredag blev EU-ambassadørerne enige om at bede EU-Kommissionen forberede de lovgivende tekster om sanktionerne, som skal til, for at der kan tages en endelig beslutning blandt EU's medlemslande om at indføre dem.

Kommissionen er allerede gået i gang med forberedelserne og vil fortsætte arbejdet over weekenden, hvorefter EU-ambassadørerne mødes igen mandag og tirsdag, hvor de vil fortsætte vurderingerne og måske tage en beslutning.

Der er altså endnu ikke kommet en endelig afgørelse om, hvorvidt EU-landene vil gøre alvor af truslen og indføre sanktionerne.

Det er op til formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, samt EU-landene, om det er nødvendigt at samle alle EU's stats- og regeringschefer for at træffe beslutningen om det næste sanktionsskridt, eller om det kan klares på ambassadørniveau.

EU's udenrigsministre blev i tirsdags enige om, at der skulle sættes flere personer på sanktionslisten og også flere virksomheder som konsekvens af Ruslands rolle i Ukraine-krisen. 15 personer, ni virksomheder og ni institutioner blev tilføjet torsdag.

Udenrigsministrene bad også om, at forberedelserne til de bredere økonomiske sanktioner blev sat i gang.

/ritzau/

 

Dagens Gossip