EU forbyder import af varer fra Krim

Efter i månedsvis igen og igen at have sagt, at Den Europæiske Union ikke vil acceptere Ruslands annektering af den ukrainske Krim-halvø, har EU mandag formelt også lukket ned for import af varer fra det omstridte territorium.

EU-landenes udenrigsministre har på et møde i Luxembourg vedtaget, hvad der svarer til et importforbud af alle varer, der stammer fra Krim, og som den ukrainske regering ikke anerkender som ukrainske varer.

- Vi anerkender ikke annekteringen af Krim, og det skal stå helt klart over for Moskva, at det kommer vi heller ikke til, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

- En måde at gøre det på er at sige, at medmindre varerne er gået igennem Ukraine og stemplet som o.k. af Ukraine, så importerer vi ikke varer fra Krim længere.

- Det er jo en måde at vise over for Rusland og indbyggerne på Krim, at vi opfatter dem altså stadig som en del af Ukraine og ikke som en del af Rusland - selv om Rusland har besat det, siger Lidegaard.

Udenrigsministeren siger, at der stadig kan være situationer, hvor varer fremstillet på Krim kan finde lovligt vej til EU via den del af Ukraine, som kontrolleres af den ukrainske regering. Men kun hvis den ukrainske regering siger god for det.

- Nogle varer går stadig gennem Ukraine, og alle parter har interesse i, at de går den vej, fordi det skaber arbejdspladser i Ukraine. Men hvis det er Rusland, der ønsker at eksportere og går igennem der, nej, så kan man ikke købe de varer længere, siger ministeren.

Importforbuddet er led i forsøget på at få løst en række juridiske problemer, der følger af EU's afvisning af den russiske annektering.

EU-Kommissionen lavede i midten af april en større gennemgang af problemerne. Gennemgangen mundede ud i seks spørgsmål med forslag til svar.

Importforbuddet er det første konkrete skridt.

Inden sommerferien ventes også EU-tiltag for blandt andet at få styr på, hvordan man forholder sig til pas udstedt af de nye myndigheder på Krim, udstedelse af visum til Krim-borgere, til EU-virksomheder med datterselskaber på Krim og til udbetaling af EU-støtte.

/ritzau/

 

Dagens Gossip