EU fordømmer valg: Rusland taler om borgernes vilje

Rusland vil som ventet anerkende resultatet af søndagens stærkt omstridte valg i det østlige Ukraine, som var iværksat af prorussiske separatister i oprørshøjborgene omkring Donetsk og Lugansk.

Det sker, efter at borgerne i den østlige del af landet søndag har stemt ved valget, hvor separatisterne søger at få mandat til selvstændighed. Og det har de fuldt ud ret til ifølge Rusland. Valget vil hjælpe med at genetablere et "normalt liv i regionerne," lyder det.

- Vi respekterer dette udtryk for indbyggernes vilje i sydøst (Ukraine, red.).

- De valgte har nu fået et mandat til at løse de praktiske spørgsmål med at genetablere et normalt liv i regionen, hedder det i en udtalelse fra udenrigsministeriet i Moskva.

Ifølge de lokale valgkommissioner har vælgerne givet separatistlederen Aleksander Sakhartjenko, en storsejr og bekræftet ham som republikchef i den såkaldte Folkerepublikken Donetsk, mens Igor Plotnitskij, lederen af Folkerepublikken Lugansk, er erklæret som vinder i naboregionen.

Sakhartjenko klandrer på valgaftenen regeringen i Kijev for at modarbejde freden i det krigshærgede østlige Ukraine.

- Ukraine søger ikke at opnå fred, som det hævder. Det er åbenlyst, at det spiller et dobbeltspil, siger Aleksander Sakhartjenko.

Oprørslederen har fået over 70 procent af stemmerne, nu da halvdelen af de over en million afgivne stemmerne er talt op, skriver det russiske nyhedsbureau Itar-Tass.

Tallene fra den lokale valgkommission kan ikke bekræftes fra anden side, da der ikke har været observatører til stede i oprørsregionerne.

Mens Rusland respekterer valget, afviser EU at anerkende det stærkt omstridte valg og kalder det en hindring mod fred.

Det siger Federica Mogherini, der netop er tiltrådt som EU's udenrigschef.

- Jeg betragter dagens "præsident- og parlamentsvalg" i Donetsks og Lugansks "folkerepublikker" som en hindring på vejen mod fred i Ukraine. Afstemningen er ulovlig og illegitim, og Den Europæiske Union vil ikke anerkende den, siger Mogherini i en udtalelse.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip