EU forhandler også finanslov i dag

Mens finansminister Bjarne Corydon (S) forsøger at få den danske finanslov i hus i København, er det mandag den danske EU-ambassadør, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, der må tage Corydons plads ved de sideløbende forhandlinger om EU's budget for 2014.

Der er lagt op til en sejtrækker ved en række møder, der begyndte mandag formiddag klokken 10 mellem de 28 EU-landes ministre.

Ministrenes møde ventes flere gange i løbet af dagen, aftenen og natten at blive afbrudt, for at det litauiske EU-formandskab kan holde forligsmøde med Europaparlamentets forhandlere. De bliver anført af den danske parlamentariker Anne E. Jensen (V).

Parlamentet og medlemslandene går ind i forhandlingerne med markant forskellige tal for, hvor mange penge EU skal bruge til næste år. Der er flere milliarder kroner mellem deres udgangspositioner.

Desuden kompliceres mulighederne for at enes af, at parlamentet kun vil acceptere 2014-budgettet, hvis de også er sikre på at få de sidste elementer på plads for udbetalingerne i 2013 og for selve den langsigtede budgetramme for 2014-20.

Udgangspunktet for mandagens forhandlinger er EU-Kommissionens budgetudspil, der forudser faktiske udgifter i 2014 på omkring 1015 milliarder kroner.

Medlemslandene vil have begge tal sat betydeligt ned, mens parlamentet kæmper for at få flere penge.

Der er en afstand på 10,7 milliarder i betalinger mellem medlemslandenes og parlamentets ønsker til 2014-budgettet.

Derudover er der en lang række andre stridspunkter.

Det handler blandt andet om vægtningen mellem enkelte budgetposter. Og om hvorvidt man allerede nu skal øremærke alle penge - også dem der ligger i den buffer, som, medlemslandene mener, skal ligge klar til at dække uforudsete udgifter.

Forhandlingerne om EU's årlige budget følger nogle helt særlige regler, der kræver, at aftalen skal være på plads senest på onsdag.

Det er meningen, at både 2014-budgettet og hele langtidsbudgettet for 2014-20 skal godkendes i det samlede parlament i næste uge.

/ritzau/

 

Dagens Gossip