EU: Frygten for velfærdsturisme er overdrevet

16/10/2013 06:57

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Frygten for en indvandringsbølge af velfærdshungrende EU-borgere, som vil have adgang til SU, børnecheck og kontanthjælp er overdrevet.

Det konkluderer en ny rapport fra EU-Kommissionen, Konsekvenserne af Mobile EU-borgere for de Nationale Velfærdssystemer, skriver Information.

Ikke bare rejser meget få af unionens borgere faktisk til et andet EU-land. Men når de gør det, så er det ikke for at modtage sociale ydelser eller sygesikring. I stedet rejser de for at finde et bedre lønnet arbejde.

- Rapporten viser, at flertallet af de mobile EU-borgere flytter til et andet medlemsland for at arbejde, og sætter samtidig den såkaldte velfærdsturisme i perspektiv ved at vise, at en sådan hverken er omfattende eller systematisk, siger EU's socialkommissær, Laszlo Andor.

Selv om EU-Kommissionen anerkender, at der kan være "regionale eller lokale problemer" skabt af en pludselig tilstrømning af EU-borgerne fra andre lande, så er konklusionen, at disse er nettobidragydere i deres nye hjemlande.

Der er i alt 113.000 borgere fra andre EU-lande i Danmark.

Jon Kvist, professor ved Center for Velfærdsstatsforskning på Syddansk Universitet, understreger dog, at ikke alene er der store nationale forskelle. Det er ifølge ham også et spørgsmål om "fairness" og den politiske dynamik omkring velfærdsydelser.

- Vi har en tro på, at alle, som kan, også vil arbejde. Det er rationalet for en generøs velfærdsmodel.

- Det kræver derfor måske blot, at én bærplukker sender sine børnepenge ud af landet eller én polsk Dovne Robert-type, før mange i Danmark får en opfattelse af, at velfærdsydelserne bruges forkert.

- Og hvis vi frygter, at folk modtager ydelser uden at have bidraget til at finansiere vores velfærdscirkus, så risikerer vi, at vi politisk bestemmer os for, at cirkusset skal have færre og kortere numre på programmet, siger Jon Kvist.

/ritzau/