EU: God chance for russisk gasaftale før juni

Der er en god chance for, at Rusland og Ukraine kan blive enige om en gasaftale før søndag. Sådan lyder vurderingen fra EU-Kommissionens energikommissær, Günther Oettinger.

Han har mandag holdt møde i den tyske hovedstad Berlin med energiministrene fra Rusland og Ukraine for at drøfte den kriseramte forsyning af gas fra Rusland til Ukraine og EU-medlemslandene.

- Vi har i dag gjort forholdsvis gode fremskridt, og der er en god chance for, at vi når til en aftale før 1. juni, siger Oettinger.

Aftalen går angiveligt ud på, at Ukraine skal betale to milliarder dollar - knap 11 milliarder danske kroner - til den russiske energigigant Gazprom før torsdag, hvis regeringen i Kijev accepterer. Inden 7. juni skal ukrainerne betale yderligere 2,7 milliarder kroner ifølge aftalen.

Med til mødet var den russiske energiminister, Alexander Novak, og hans ukrainske kollega, Juri Prodan.

- Ukraine er klar til at betale hele sin gæld, proklamerer Novak efter mandagens møde.

Den statslige russiske energigigant Gazprom har truet med at stoppe forsyningerne af naturgas til Ukraine, fordi det kriseramte og økonomisk pressede land har en ubetalt gasregning.

Gazproms direktør, Aleksej Miller, har tidligere sagt, at Ukraine må betale forud for sine gasleverancer i juni på grund af landets gæld.

Ukraine har gentagne gange afvist at betale gigantregningen, da Rusland næsten har fordoblet priserne for gassen til Ukraine, efter at det Moskva-venlige styre i Kijev blev væltet i februar.

Truslerne fra Rusland om at standse for gasforsyningen har skabt bekymringer i EU, som samlet set importerer en fjerdedel af sin gas fra Rusland - hvoraf halvdelen bliver leveret gennem Ukraine.

Tysklands kansler, Angela Merkel, sagde tidligere mandag, at "det er vigtigt, at energiforhandlingerne gør fremskridt. Jeg håber, en aftale kan blive nået i denne uge. Det er meget vigtigt".

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip