EU gør klar til at sende soldater til Centralafrika

De franske og afrikanske soldater, der kæmper for at genoprette ro og orden i Den Centralafrikanske Republik, får snart selskab af en ny styrke sammensat af soldater fra flere EU-lande.

EU-landenes udenrigsministre har på deres møde mandag i Bruxelles godkendt en plan om at sende en begrænset EU-styrke til det krigshærgede land for en periode på op til seks måneder.

Det oplyser diplomatiske kilder på mødet til Ritzau.

Det er endnu ikke klart, hvor mange soldater styrken skal bestå af. Det er ifølge en EU-kilde bevidst uklart beskrevet som "bataljonsstørrelse", fordi selve operationen endnu ikke er præcist beskrevet. Det kan betyde et sted mellem 300 og 1200 mand.

Det er også stadig uklart, hvilke lande der vil bidrage til styrken.

Danmark deltager ikke, da EU's militære samarbejde er omfattet af det danske forsvarsforbehold.

Estland har på forhånd meldt ud, at landet er klar til at sende 55 soldater.

Den polske udenrigsminister har forud for mandagens møde også gjort det klart, at Polen deltager.

Derudover har blandt andre Belgien, Spanien, Litauen, Østrig, Grækenland, Sverige, Rumænien og Slovenien taget ordet og i forskellig grad udtrykt vilje til at være med - flere dog med det forbehold, at et eventuelt bidrag skal godkendes i deres parlament.

Og for eksempel for Sveriges vedkommende er det endnu ikke afklaret, om der vil blive tale om aktiv deltagelse af svenske soldater, eller om der kan blive tale om anden form for støtte til missionen.

Den nye EU militæroperation ventes at få et formelt mandat fra FN's Sikkerhedsråd på torsdag. Derefter skal der udnævnes en operationsleder, der kan gå i gang med at beskrive missionen i detaljer.

EU-landene håber, at den nye styrke kan være på plads i Den Centralafrikanske Republik i slutningen af februar. Her skal EU-soldaterne støtte den eksisterende franske operation med 1600 soldater og en afrikansk styrke på omkring 4000 mand.

/ritzau/

 

Dagens Gossip