EU: Grækenland har alvorligt overtrådt Schengen-pligter

Grækenland har alvorligt overtrådt sine forpligtelser med at kontrollere Schengen-områdets ydre grænser, mener EU-Kommissionen.

De græske myndigheder har nu tre måneder til at rette op på sagerne, siger EU-Kommissionens næstformand, Valdis Dombrovskis, onsdag efter kommissionens ugentlige møde.

- Den foreløbige rapport konkluderer, at Grækenland alvorligt har forsømt sine forpligtelser, og at der er alvorlige mangler i udførelsen af den ydre grænsekontrol, siger Dombrovskis.

EU-Kommissionens advarsel er et skridt på vejen frem mod en beslutning, der tillader Schengen-lande at forlænge deres midlertidige grænsekontroller med op til to år, mens EU-landene fortsat kæmper for at få styr på flygtninge- og migrationskrisen.

Mange medlemslande har siden efteråret indført midlertidige grænsekontroller, og dem er der en tidsbegrænsning på.

Det gælder blandt andet den tyske grænsekontrol mod Østrig, der står til at udløbe i maj.

Enten skal grænsekontrollen ophæves til den tid, eller også skal nye paragraffer i Schengen-reglerne tages i brug, hvis vurderingen er, at problemerne ved grænsen stadig er så store, at kontrollen skal fortsætte.

Her er "alvorlige mangler" ved Schengen-områdets ydre grænser det kodeord, der i givet fald kan bane vejen for at bruge Schengen-aftalens artikel 26 til at forlænge kontrollerne ved de indre Schengen-grænser i op til to år.

Danmark indførte midlertidig grænsekontrol til Tyskland 4. januar, efter at Sverige samme dag havde indført kontrol mod Danmark.

Grækenland får blandt andet kritik for mangelfuld identifikation, registrering af migranter og hjemsendelse af ulovlige migranter.

EU-Kommissionens vurdering bygger på et evalueringsbesøg i Grækenland i november, og selv om de græske myndigheder siden da har optrappet indsatsen, er den stadig ikke god nok, advarer EU-Kommissionen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip