EU har ingen samlet viden om resistente svinebakterier

Fire danskere er døde som følge af smitte med antibiotikaresistente bakterier fra svin, og et stigende antal personer er inficerede med bakterierne. Men på EU-plan er der intet overblik over spredningen af den livsfarlige MRSA CC398-bakterie, også kendt som svine-MRSA.

Der kan derfor være uopdagede forekomster af svine-MRSA rundt omkring i Europa, som myndighederne ikke sætter ind over for, og som kan sprede sig på tværs af lande, når smittede mennesker krydser grænser, og når smågrise og slagtesvin transporteres mellem landene. Det skriver Information.

Selvom Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) laver årlige sammenstillinger af antibiotikaresistente MRSA-bakterier i Europa, indrapporterer medlemslandene ikke oplysninger om de forskellige typer MRSA-bakterier.

- Derfor kan vi ikke beregne, hvor stor del som er CC398 af al MRSA i de rapporterede blodprøver, siger ECDC-talsmand Giovanni Mancarella til Information.

Dominique L. Monnet, der er enhedschef for bekæmpelse af antibiotikaresistens og sygehusinfektioner på ECDC, skriver desuden i en mail til Information:

- Vi har ingen aktuelle planer om at undersøge smitte fra CC398. I de fleste medlemslande er MRSA forbundet med hospitalsvæsnet. Vi fokuserer derfor på overvågning og forebyggelse af sygehus- og sundhedsrelaterede infektioner.

Da ECDC ikke foretager risikovurderinger af CC398, er det en viden, som også kommer til at mangle i andre dele af EU-systemet.

Ved et samråd i Folketingets Fødevareudvalg onsdag omtalte fødevareminister Dan Jørgensen (S) kort det manglende overblik på EU-niveau over udbredelsen af svine-MRSA. Han kalder det et "kæmpe problem", at der ikke findes et billede af sygdommens udbredelse i Europa.

/ritzau/

 

Dagens Gossip