EU hasteindkalder kalder dansk katastrofeekspert til Nepal

I nattens løb måtte Per Reppenhagen Grim pludseligt til at pakke sin kuffert.

Sammen med syv andre europæiske eksperter fik han således besked på, at han i dag skal rejse til Nepal, som en del af et EU-beredskabshold, der skal organisere nødhjælpsindsatsen i det jordskælvsramte Nepal.

- Vi skal først og fremmest ned og kigge på, hvad det er, de mangler, og hvordan vi får det frem.

- Der er mennesker, der ikke engang har et sted at bo og måske ligger under en presenning, siger Per Reppenhagen Grim til Ritzau på vej til lufthavnen.

Han har arbejdet 35 år i Beredskabsstyrelsen og er blevet udvalgt af EU til at være en del af det lille eksperthold, der skal hjælpe med at organisere hjælpeindsatsen i landet.

Endnu ved Per Reppenhagen Grim ikke, hvordan arbejdet kommer til at skulle udføres.

- Men et godt gæt i forhold til, hvordan det har været tidligere, er, at vi splitter os op og udveksler idéer løbende. Og så snakker vi 14-16 timers arbejde hver dag i al den tid, vi er der, siger Per Reppenhagen Grim.

Arbejdet kan blandt andet bestå i at få undersøgt, hvad det er for typer af nødhjælp, der er behov for at få frem og få koordineret sendingerne, så de ikke kommer oven i hinanden.

Og der bliver behov for at bevare et køligt overblik i det fattige land, hvor lørdagens jordskælv har kostet over 4000 menneskeliv.

Per Reppenhagen Grim har tidligere været udsendt til en jordskælvskatastrofe, da han blev sendt til Japan i 2011 i forbindelse med ulykken på Fukushima-kraftværket.

Dengang var det dog et mindre kaotisk scenarie, han kom ned til.

- Der var også jordskælv-skader, men der havde folk ikke i samme grad mistet hus og hjem, som de har i Nepal, siger Per Reppenhagen Grim.

Danmark har i forvejen sendt et lille hold af danske eksperter af sted til Nepal, der skal stå i spidsen for tre FN-kommunikationscentre.

/ritzau/

 

Dagens Gossip