EU holder minitopmøde om flygtninge på Balkan

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har indkaldt til et minitopmøde i Bruxelles søndag om flygtningekrisen på Balkan, oplyser hans talsmand.

Blandt deltagerne er stats og regeringschefer fra EU-lande som Østrig, Tyskland, Bulgarien, Grækenland, Ungarn, Rumænien og Slovenien samt ikkemedlemslande som Makedonien og Serbien.

På topmødet vil der navnligt være fokus på den "vestbalkanrute", der benyttes af mange flygtninge og migranter.

Også Donald Tusk vil deltage sammen med FNs højkommissær for flygtninge, António Guterres, samt ledere af Det Europæiske Kontor for Asylstøtte og EU-grænseorganet Frontex.

Junckers minitopmøde falder helt uden for det vanlige EU-format, hvor det normalt er Donald Tusk, der leder møderne. Det er mindre end en uge siden, alle 28 EU-ledere var samlet i Bruxelles netop for at diskutere flygtningekrisen.

Slovenien appellerede tirsdag til EU om hjælp. Tusindvis af flygtninge og migranter strømmer ind i landet, som er ved at sætte hæren ind som støtte for grænsevagterne.

- Slovenien er det mindste land på migrationsruten på Balkan, og det har for begrænsede muligheder for grænsekontrol og for at indkvartere migranterne, hed det i en erklæring fra regeringen i Ljubljana tirsdag.

- Slovenien opfordrer derfor offentligt EU's medlemslande og de europæiske institutioner til aktivt at bidrage til at bære denne byrde, hedder det videre.

FN's flygtningeorgan, UNHCR, advarede tidligere på ugen om, at mange tusinde flygtninge er på vej mod Serbien, hvor der i forvejen er strandet tusinder.

- Vi kan ikke acceptere et ubegrænset antal af migranter, hvis vi ved, at de ikke kan fortsætte deres rejse, sagde Bostjan Sefic fra Sloveniens indenrigsministerium mandag.

De mange flygtninge og migranter er begyndt at rejse ad andre veje gennem Balkan-landene, efter at Ungarn nægter at lade dem rejse igennem landet og ved midnat natten til lørdag lukkede sin grænse til Kroatien.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip