EU indfører sanktioner imod 18 ukrainere

EU's udenrigsråd har besluttet at indføre sanktioner imod 18 ukrainere, der er fundet skyldige i misbrug med statsmidler.

De pågældende ukraineres midler vil blive indefrosset inden for EU fra torsdag, og sanktionerne vil indtil videre gælde for de kommende 12 måneder.

Beslutningen om at sanktionere blev taget på et møde mellem EU's udenrigsministre mandag i denne uge.

Navnene på de 18 personer offentliggøres torsdag.

I sidste uge besluttede Østrig, Schweiz og Lichtenstein at spærre en stribe bankkonti, som tilhører ukrainere mistænkt for brud på menneskerettighederne og korruption.

Østrig har indtil videre haft held til at modsætte sig europæiske krav om større gennemsigtighed i banksektoren, og landet har af de ukrainske oligarker været betragtet som et sikkert sted at deponere midler, der ikke skal overvåges af tredjemand.

Ifølge det østrigske indenrigsministerium skete indefrysningen som en indledende sikkerhedsforanstaltning, indtil EU indfører de sanktioner, som EU-landenes udenrigsministre var nået til enighed om.

Tidligere har de europæiske udenrigsministre diskuteret flere sanktionsmuligheder over for topfolk i det forhenværende ukrainske styre. Disse sanktioner omfattede ud over indefrysning af midler også indrejseforbud.

EU slår fast, at der med sanktionerne ikke er tale om straf, men at de udelukkende tages i brug mod et land, en gruppe eller individer med det formål at skubbe på for at ændre en politik eller aktivitet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip