EU kan ikke blive enig om kontroversiel sprøjtegift

admin

426 uger siden

|

19/05/2016

Dagens topnyheder

Sprøjtegiften glyfosat splitter EU i sådan en grad, at der hverken er flertal for en godkendelse eller et forbud.

På et møde blandt 28 EU-lande onsdag og torsdag lykkedes det ikke at finde et svar på, om man fortsat må sprøjte med glyfosat mod ukrudt i EU efter juni. Derfor er beslutningen udskudt.

Der er kun halvanden måned tilbage af den nuværende tilladelse for verdens mest brugte sprøjtemiddel, der er under mistanke for at give kræft.

EU-Kommissionen lagde op til en niårig forlængelse for glyfosat, der bruges i det kendte Roundup. Men efter modstridende udsagn fra eksperter er blandt andet Tyskland i tvivl og stemmer blankt.

Lande som Frankrig, Holland og Sverige kæmper imod, mens Danmark går ind for en ny godkendelse til midlet.

- Vi mener ikke, at der er dokumentation for, at det er kræftfremkaldende. Der er masser af undersøgelser, der viser, at det ikke er det, siger kontorchef Lea Frimann Hansen fra Miljøstyrelsen.

Både tilhængere og modstandere kan læne sig op ad eksperter og forskning, der støtter deres side.

WHO's kræfteksperter bragte for alvor emnet på banen i marts 2015 ved at kalde glyfosat for "sandsynligvis kræftfremkaldende".

Siden har både EU's eget agentur og et andet panel under WHO sagt, at der ikke er nogen fare for mennesker.

Miljøstyrelsen er enig og mener, at der skal enorme mængder glyfosat til, før det er farligt - langt mere, end man finder i fødevarer i dag.

Omvendt har miljøgrupper argumenteret for, at det ikke er risikoen værd. Der blev demonstreret foran EU-kontorer i Bruxelles onsdag, og miljøgruppen Greenpeace glæder sig over, at afstemningen er udskudt.

EU-Kommissionen vil nu prøve at få flertal til en midlertidig godkendelse til glyfosat, indtil et andet ekspertagentur, ECHA, vurderer stoffet.

/ritzau/