EU-kommissær afviser krisestøtte til danske svinebønder

De danske svineproducenter må foreløbig undvære EU-støtte til oplagring af svinekød under Ruslands boykot af fødevarer fra EU.

Der er ganske enkelt ikke råd til det, forklarer EU's ny landbrugskommissær, irske Phil Hogan, under et rådsmøde mandag for landbrugs- og fiskeriministre i Bruxelles.

- EU-Kommissionen har støttet svinekødssektoren tidligere i år, og jeg har meget åbent sagt til ministrene i dag, at det vil koste mindst 100 millioner euro (750 millioner kroner, red.) at oplagre svinekød i Danmark og andre lande. Jeg har ikke pengene, siger Hogan til Ritzau.

Han tilføjer, at det er umuligt at sige, om de trængte danske svineproducenter og andre dele af Europas landbrug kan få krisehjælp fra EU, før EU's budget for 2015 er forhandlet på plads mellem EU-Parlamentet og ministerrådet.

- Jeg håber, de vil give svar på den krise, landbruget er i. Hver eneste gang, jeg har bilaterale samtaler med ministre fra medlemslandene, kræver de flere penge. Men lad os se i næste uge, siger Phil Hogan og trækker på skuldrene.

Moskva har indført importforbud mod europæiske fødevarer, herunder svinekød, som reaktion på EU's sanktioner efter Ruslands fremfærd i Ukraine.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) bad i sidste uge landbrugskommissæren om ekstraordinær støtte til danske svineproducenter, som ifølge Landbrug & Fødevarer står til at miste fire milliarder kroner i indtjening i år på grund af Ruslands boykot.

De danske svinefarmere og slagterier har siden februar været pressede af det russiske importforbud mod svinekød. Det blev indført på grund af svinepest i Polen og Litauen, og senere kom gengældelsen af EU-sanktionerne.

Danmark eksporterede sidste år 131.000 ton svinekød til Rusland til en værdi af 2,1 milliard kroner.

Dan Jørgensen har opfordret til en midlertidig EU-ordning i maksimalt et halvt år, der giver støtte til at lægge kød på lager. Det skal lægge en dæmper på de faldende kødpriser.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip