EU-kommissær: I er for generøse med velfærden

EU's justitskommissær, Viviane Reding, melder hus forbi på EU's vegne i forhold til mange af de problemer, flere EU-lande siger de har med andre EU-borgeres pres på landets velfærdssystemer.

- EU's regler er helt klare: Det står medlemslandene frit for at afgøre, hvilke velfærdsydelser de vil have, under hvilke betingelser de skal udbetales, til hvem og hvor længe.

- EU-reglerne beder ikke medlemslandene om at udbetale velfærdsydelser til alle uden betingelser. Det er medlemslandenes eget valg. Det ser ud til, at nogle nationale systemer er for generøse.

- Man kan ikke give kommissionen eller EU's regler ansvaret for nationale valg og nationale regelværk, sagde Reding forud for en debat torsdag blandt EU's justits- og indenrigsministre.

Reding har ifølge en kilde, der lyttede med på selve mødet, ikke direkte fremført sin anklage om for stor generøsitet over for ministrene. Men hun har gjort det klart, at det er et nationalt valg, hvor meget statskasserne vil udbetale - og til hvem.

Justitskommissæren har på mødet også understreget, at EU's princip om arbejdskraftens fri bevægelighed er en ret, der også kommer med pligter.

- Den fri bevægelighed er en ret til at flytte sig frit rundt. Men den giver ikke ret til fri adgang til medlemslandenes socialsystemer. Der er ikke noget, der hedder fri bevægelighed for svindel med velfærdsydelser, skrev Reding i en twittermeddelelse under selve mødet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip