EU-Kommission: Genopretning af dansk økonomi på rette vej

Genopretningen af den danske økonomi er i gang, og fremgangen vil fortsætte, vurderer EU-Kommissionen i sin økonomiske prognose for efteråret 2014.

Men kommissionen er ikke så optimistisk, som den danske regering. Kommissionen venter en vækst i det danske bruttonationalprodukt (BNP) på 0,8 procent i år og 1,7 procent i 2015, mens regeringen forventer, at væksten vil være på 1,4 procent i år og 2,0 procent næste år.

Kommissær for økonomiske og finansielle forhold Pierre Moscovici siger, at forskellen på prognoserne kan forklares med inddragelse af de engangsindtægter, der kommer fra den nye pensionsordning pakke, som regeringen bebudede i oktober.

- Denne foranstaltning forventes at øge de offentlige indtægter med 0,75 procent af bruttonationalproduktet i 2015, siger han.

EU-Kommissionen peger på, at den danske økonomi er ved at komme sig oven på en negativ vækst i bruttonationalproduktet på 0,1 procent i 2013 som følge af svag efterspørgsel på hjemmemarkedet samt en negativ nettoeksport.

Med til at sørge for genopretningen er blandt andet, at arbejdsløsheden er faldet støt siden slutningen af 2012, mens boligmarkedet generelt har været stigende siden slutningen af 2012.

Gode muligheder for en stigning i privatforbruget er også til stede, efter at det i de senere år har stået stille, hedder det i analysen.

Der er dog fortsat udfordringer for den danske økonomi - og de er især udefrakommende.

- Risiciene for de makroøkonomiske udsigter er bredt funderede. Som en lille og åben økonomi er Danmark stærkt afhængig af udviklinger i udlandet, særligt i nabolande som Tyskland og Sverige, skriver kommissionen.

Underskuddet på de offentlige finanser ventes i hele perioden at ligge under de tre procent, der er grænsen for, hvad euroreglerne tillader.

/ritzau/

 

Dagens Gossip