EU-Kommissionen: 30 procent af energiforbruget skal ned

Står det til EU-Kommissionen, skal EU have nedbragt sit samlede energiforbrug med 30 procent i 2030.

Det har EU-Kommissionens kommissærer besluttet på et møde onsdag formiddag, erfarer Ritzau. Målet for energibesparelser, som i EU's klima- og energipolitik kaldes energieffektivitet, er ikke bindende i kommissionens udspil.

Det vil være op til medlemsstaternes stats- og regeringschefer at beslutte til oktober, om det skal være det eller ej.

I slutningen af januar lagde kommissionen op til, at EU skal reducere sit CO2-udslip med 40 procent i forhold til niveauet i 1990.

Derudover skal 27 procent af EU's energiforsyning komme fra vedvarende energikilder. Dengang var det usikkert, om der også ville kommet et mål for, hvor energieffektive landene skal være.

I ugerne frem mod kommissionens beslutning onsdag har flere EU-lande opfordret til et ambitiøst og bindende mål for energieffektiviteten, heriblandt Danmark.

Diskussionen er især blusset op på grund af flere EU-landes store afhængighed af russisk gas, hvilket energibesparelser kan være med til at afhjælpe.

Margrete Auken, medlem af EU-Parlamentets miljøudvalg, mener, at det er håbløst at komme med så slatten en målsætning.

- År for år bliver vi mere energiafhængige af udlandet, herunder Rusland. Hvis EU skal føre en seriøs klimapolitik og samtidig gøre os uafhængige af fossil energi udefra, skal der tages anderledes fat om problemerne, siger hun.

EU-Parlamentet foreslog i februar et bindene mål på 40 procent for energieffektivisering.

Frem mod 2020 er der er bindende mål på 20 procent for energieffektivitet i EU. Ifølge kommissionen ser besparelsen ud til kun at nå mellem 18 og 19 procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip