EU-Kommissionen afblæser bøder til Spanien og Portugal

Selv om Spanien og Portugal ikke har gjort nok for at rette op deres store budgetunderskud, skal eurolandene ikke straffes med bøder. Sådan lyder det fra EU-Kommissionen på et pressemøde.

- Kollegiet (bestående af EU's 28 kommissærer, red.) er i dag blevet enige om at annullere bøderne for begge lande, siger Valdis Dombrovskis, som er EU-Kommissionens næstformand med ansvar for euroen.

På et møde i Bruxelles 12. juli afgjorde EU's økonomi- og finansministre ellers, at ingen af landene har gjort nok for at følge tidligere henstillinger om at rette op.

Efter økonomi- og finansministrenes møde har kommissionen været forpligtet til inden for 20 dage at komme med forslag om bøder til Portugal og Spanien.

Bøderne er som udgangspunkt på 0,2 procent af bruttonationalproduktet, men kommissionen kunne have foreslået at nedsætte dem, og i givet fald kunne de være endt på nul euro.

- Der er politisk enighed om ikke at straffe Portugal og Spanien, siger Pierre Moscovic, som er kommissær for økonomiske og finansielle anliggender, på pressemødet.

- Sanktioner, selv symbolske, ville ikke være blevet forstået af offentligheden. Det er ikke den bedste fremgangsmåde på et tidspunkt, hvor der er udbredt usikkerhed i Europa, siger han.

EU har ikke endnu vovet at bruge EU-traktatens regler om at give bøder på grund af for store underskud.

Det har ellers været et brændende ønske fra Tyskland, at EU skal håndhæve en streng budgetdisciplin ved at udløse sanktioner.

I stedet for bøder har kommissionen dog besluttet at undersøge muligheden for at straffe Spanien og Portugal ved at stoppe udbetalinger fra EU's regionale fonde, siger Moscovic.

Det er nu op til EU's økonomi- og finansministre at vedtage eller afvise kommissionens forslag om at annullere bøderne. Rådet har ti dage til at bekræfte annulleringen af bøderne eller følge kommissionens udtalelse.

Portugals budgetunderskud var sidste år på 4,4 procent af bruttonationalproduktet, og Spaniens underskud ventes i år at ende på 3,0 procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip