EU-Kommissionen har skræddersyet en løsning til Cameron

EU-Kommissionen har onsdag præsenteret sit forslag til, hvordan man kan skrive EU's kontingentregler en smule om, så man lægger en dæmper på den britiske premierministers vrede over en pludselig milliardregning.

Budgetkommissær Kristalina Georgieva foreslår, at landene allerede fra i år kan udskyde betalingen af usædvanligt store ekstraregninger.

I stedet for at skulle betale 1. december kan landene skubbe betalingsfristen til september det følgende år, hvis en af to betingelser er opfyldt.

Budgetkommissæren foreslår, at de mere lempelige betalingsbetingelser kan bruges, enten hvis ét land får en ekstraregning svarende til mere end to måneders EU-kontingent, eller hvis ekstraregningerne tilsammen er på mere end halvdelen af det beløb, alle EU-lande indbetaler i kontingent på én måned.

- Kommissionen har handlet meget hurtigt for at komme med et forslag, der forhindrer, at man pålægger statskasserne denne form for byrder i år og i fremtiden.

- Vi har indbygget en fleksibilitet under usædvanlige omstændigheder, siger kommissær Georgieva i en pressemeddelelse.

Ekstraregningerne er en automatisk konsekvens af, at man hvert år justerer landenes kontingenter, når man kender den reelle størrelse af landenes økonomier det foregående år.

Det ramte som lidt af bombe i forbindelse med seneste EU-topmøde i Bruxelles for små tre uger siden, at Storbritannien med kort varsel fik justeret sit årlige EU-kontingent med en ekstraregning på 15,8 milliarder kroner.

Cameron og finansminister George Osborne har flere gange offentligt insisteret på, at Storbritannien ikke ville betale regningen 1. december.

Den politiske ramme for den løsning, budgetkommissæren har præsenteret onsdag i Bruxelles, faldt på plads på et økonomi- og finansministermøde i fredags.

Efter mødet sagde den britiske finansminister, at det var lykkedes ham at både udskyde og halvere den britiske ekstraregning.

Budgetkommissær Georgieva forklarede efterfølgende, at der ikke er tale om, at nogle lande slipper billigere.

Men hun bekræftede, at briternes ekstra nettoindbetaling i 2015 kun bliver på cirka halvdelen af de 15,8 milliarder.

Det skyldes, at den britiske rabat på EU-kontingentet også bliver justeret opad. Ved at skubbe betalingen af ekstraregningen til næste år kan briterne derfor modregne den ekstra store rabat og slippe med et girokort på det halve.

Cameron og Osborne er hjemme blevet kritiseret for deres kreative præsentation af resultatet, fordi de også ville have fået den ekstra rabat til næste år, hvis de havde betalt hele den ekstra regning i år.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip