EU-Kommissionen: SAS har ikke fået ulovlig statsstøtte

Det var helt på linje med EU's regler, at SAS i 2012 fik en garanti på omkring tre milliarder kroner fra flyselskabets største aktionærer Danmark, Sverige og Norge, konkluderer EU-Kommissionen onsdag.

Der blev igangsat en undersøgelse i juni sidste år, fordi kommissionen var i tvivl om, hvorvidt garantien var blevet givet på markedsvilkår og i overensstemmelse med EU's konkurrenceregler.

Staternes garanti kom i forbindelse med en omfattende og dramatisk spareplan i november 2012, hvor selskabet havde alvorlige økonomiske problemer.

SAS, som er Skandinaviens største luftfartselskab, har de seneste år fået kreditter af flere banker. Men for at fortsætte med det, krævede bankerne skrappe spareplaner og garantier fra Danmark, Sverige og Norge.

På den baggrund besluttede de tre stater i december 2012 at finansiere halvdelen af de nye kreditter på 3,5 milliarder kroner.

Undersøgelsen, der blev sat i gang for lidt over et år siden, er nu kommet frem til, at garantien ikke gav SAS nogen uretmæssig økonomisk fordel. Garantien blev faktisk aldrig udnyttet og blev annulleret igen 4. marts 2014.

De største aktionærer er Sverige med 21,4 procent, Danmark med 14,3 procent og Norge med 14,3 procent af aktierne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip