EU-Kommissionen vil rydde op i skattejunglen

18/03/2015 14:24

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Information om de enkelte EU-landes skatteaftaler med virksomheder skal udveksles automatisk.

Sådan lyder et af hovedelementerne i første del af EU-Kommissionens skattepakke, som økonomikommissær Pierre Moscovici præsenterer onsdag på et pressemøde i Bruxelles.

- Alle medlemslande skal dele detaljer med hinanden, understreger Moscovici.

Det vil være hver tredje måned, at de nationale skattemyndigheder skal sende en kort rapport til alle andre medlemslande med informationer om nye skatteaftaler.

Moscovici påpeger, at det kommer til at ske systematisk og automatisk.

Det skal blandt andet sikre en mere fair og gennemskuelig beskatning og derved gøre det sværere for multinationale virksomheder at shoppe rundt efter de mest lukrative skatteforhold.

- Større gennemsigtighed vil føre til større eftersyn, siger Moscovici og forklarer, at et medlemsland kan bede et andet medlemsland om flere detaljer om en specifik aftale.

Skattepakken skal også følge op på sidste års såkaldte luxleaks, hvor det blev afsløret, hvordan multinationale firmaer via uigennemskuelige aftaler med Luxembourg begrænsede deres skat til et minimum.

- Alle skal betale deres del af skatten. Det gælder multinationale som alle andre, siger kommissionens næstformand med ansvar for euroen og social dialog, Valdis Dombrovskis, i en pressemeddelelse.

De såkaldte skatteaftaler er ikke per definition ulovlige - hvor eksempelvis et firma bevidst forsøger at mindske sin skatteregning - men i strid med lovens ånd, siger kommissionen.

Det er i modsætning til skatteunddragelse, hvor man i strid med loven enten slet ikke betaler eller betaler for lidt i skat.

Næste skridt bliver, at EU-Parlamentet og medlemslandene får forelagt de to lovforslag fra skattepakken, der er præsenteret onsdag.

Planen er, at de nye skatteregler skal træde i kraft fra næste år, forudsat at medlemslandene når til enighed om dem inden udgangen af 2015.

Men inden da kommer næste del af skattepakken, som kommissionen planlægger at præsentere inden sommerferien.

Den kommer blandt andet til at indeholde en version af en 14 år gammel idé om at sikre fælles regler for, hvordan virksomheder med aktiviteter i flere lande i EU beregner deres profit.

/ritzau/