EU-kompromis kan forsinke Danmarks milliarder

Fredagens politiske EU-kompromis om betalingen af især den store britiske ekstraregning på EU-kontingentet svarer ikke umiddelbart på, hvornår Danmark får returneret de cirka 2,4 milliarder kroner, Danmark har betalt for meget.

- Det ved vi ikke præcis endnu. Men vi ved, at vi får det, der er vores, siger økonomiminister Morten Østergaard (R) efter afslutningen af økonomi- og finansministermødet i Bruxelles.

Budgetkommissær Kristalina Georgieva bekræfter på et pressemøde, at det endnu er for tidligt at sige, hvornår pengene bliver udbetalt til de lande, der har fået justeret deres kontingent til mindre beløb end oprindeligt beregnet.

Det gælder ud over Danmark også blandt andre Frankrig og Tyskland, der ifølge kommissæren bliver afhængig af, hvornår lande som Storbritannien, Holland og Grækenland vælger at betale deres ekstraregninger efter at have fået forhøjet deres kontingentbeløb.

- Alle ved, at det her ikke er kommissionens penge. Så vi er nødt til at drive penge ind, før vi kan give penge tilbage.

- Medlemslandene kan være trygge ved, at de får deres penge til næste år. Men det er endnu for tidligt at sige, om det bliver i én rate, når vi har fået alle pengene ind, eller om det bliver i flere rater.

- Nu må vi se, hvordan det går med indsamlingen, siger Georgieva og holder muligheden åben for, at alle lande trods alt kan vælge at betale det fulde kontingent 1. december. Og at Danmark dermed kan få sine penge til den dato.

Fredagens politiske aftale mellem ministrene skal nu oversættes til paragraffer.

Kommissær Georgieva regner med, at hun i begyndelsen af næste uge kan præsentere et konkret forslag til ændrede kontingentregler.

Der er ikke lagt op til, at der skal laves om på selve kontingentets størrelse eller beregningsmetoden.

Men økonomi- og finansministrene er enige om, at det i år med særligt store justeringer af kontingentet skal være muligt at udskyde betalingsfristen fra 1. december i kontingentåret til 1. september det følgende år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip