EU-lande finder stadig mere farligt legetøj på hylderne

En lyserød paryk med let antændeligt plastikhår, et par gule bukser med lange snore i livet, som kan hænge fast i døre og klatrestativer, og en elkoger, som kan give kraftigt stød.

Det er tre ud af 2364 skadelige produkter, hovedsageligt tøj, modegenstande og legetøj, som er blevet fjernet fra hylderne i EU's medlemslande i 2013.

Det er en stigning på 3,8 procent fra 2012, viser tal fra EU's varslingssystem for farlige forbrugerprodukter (Rapex). Faktisk har antallet af indberetninger af farlige produkter været støt stigende, siden Rapex kom til for for 11 år siden.

I 2003 blev der modtaget 67 indberetninger fra medlemsstaterne om produkter, som er i strid med EU's standarder og udgør en "alvorlig risiko" for EU-borgerne. I 2013 var tallet oppe på 1981.

- Selvom tallet er steget, er der ingen grund til bekymring, siger forbrugerkommissær Neven Mimica tirsdag i forbindelse med fremlæggelsen af de nye tal fra Rapex.

- Der er sket en stigning, fordi der er bedre overvågning af markedet og bedre kontrol, siger han.

Den årlige rapport fra Rapex viser, at Ungarn, Tyskland og Spanien er flittigst til at råbe vagt i gevær om farlige produkter, som skal fjernes fra markedet. Spanien indberettede 458 produkter i 2013, mens Danmark indberettede 216.

De mest almindelige risici ved produkterne er kvælning, elektrisk stød, at man kan få det galt i halsen eller blive skadet af produktets kemikalier. 25 procent af produkterne var farligt legetøj.

- Næsten to tredjedele af alle produkterne - helt præcist 64 procent - stammer fra Kina, siger Mimica.

Kommissæren understreger, at der er et behov for at arbejde tættere sammen med Kina på dette område, men at Kina allerede samarbejder for at finde frem til producenterne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip