EU-ledere før topmøde: Vi skal tale sanktioner

Rusland kan ifølge flere EU-ledere forvente en reaktion i løbet af lørdagen på, at der i øjeblikket ifølge Nato er russiske tropper på ukrainsk jord.

Sveriges premierminister, Fredrik Reinfeldt, siger inden mødet, at stats- og regeringscheferne bør blive enige om at skærpe sanktionerne over for Rusland.

Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, vil kort være til stede under den første del af mødet blandt EU-lederne.

- Det er en præsident i et land, som er i krig, som han selv beskriver det, siger Reinfeldt.

- Vi opfatter jo, at der er regulære russiske tropper inde i Ukraine. Vi står overfor en risiko for en krig mellem regulære styrker fra to europæiske lande. Det er klart, at det må mødes med forstærkede sanktioner, siger statsminister Fredrik Reinfeldt på vej ind til topmødet.

Den britiske premierminister, David Cameron, siger i samme boldgade, at "konsekvenser må følge" hvis situationen i Ukraine ikke ændrer sig.

- Det er uacceptabelt at have russiske tropper på ukrainsk jord, siger han.

Den tyske forbundskansler Angela Merkel kaldte det "en meget alvorlig situation", mens den irske premierminister, Enda Kenny, siger, at EU skal sende et meget tydeligt svar til Rusland.

- Det ser ud som om, at præsident Putin (Ruslands præsident, Vladimir Putin, red.), i hvert fald til dags dato, har været immun over for de skridt, EU og andre har taget. Rådet vil diskutere det i aften. Det, der sker i Ukraine, er meget alvorligt, siger Enda Kenny.

I et udkast til det papir, som EU-lederne vil tale om og prøve at blive enige om under topmødet, står der, at EU er klar til at tage "yderligere skridt" i lyset af udviklingen af situationen på jorden i Ukraine.

Derudover står der som noget nyt i papirerne, som Ritzau er i besiddelse af, at Det Europæiske Råd vil bede EU-Kommissionen om hastigt at færdiggøre det forberedende arbejde, der skal til, for at stramme sanktionerne yderligere.

Udkastet er ikke endeligt, men det er det udgangspunkt, som lederne skal diskutere ud fra, når de kommer til at tale om krisen i Ukraine.

/ritzau/

 

Dagens Gossip