EU-ledere i hovedbrud over milliardregning til briter

En teknisk ændring i den måde, EU's statistiske kontor, Eurostat, beregner medlemslandenes bruttonationalprodukt på, skabte fredag hovedbrud blandt lederne, der er forsamlet til EU-topmøde i Bruxelles.

Ændringen har betydning for, hvordan man udregner de enkelte EU-landes kontingent til EU.

For Danmark ser den nye udregning ud til at betyde, at statskassen 1. december skal have 2,4 milliarder kroner tilbage. Mens Storbritannien som det mest "uheldige" land står til en ekstraregning på 15,8 milliarder.

Ritzau erfarer, at den britiske premierminister, David Cameron, som den første tog sagen op på topmødet fredag formiddag.

Fordi der er tale om så stort et beløb, foreslog han i første omgang, at man kan "trykke på pauseknappen" i forhold til betalingsfristen. Og måske holde et ekstraordinært finansministermøde for at diskutere sagen mere grundigt.

Cameron gør også opmærksom på, at det kan være politisk følsomt, hvis det er rigtigt, at EU's rigeste land, Tyskland, skal have flere milliarder tilbage, mens fattige Grækenland står til en ekstraregning på mange hundrede millioner.

- De lande der mener, at de har penge til gode, de mener, at det er fint nok, at man bruger den opgørelse. De andre lande mener, at man skal have en ekstra politisk drøftelse, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

- Løsningen er, at vi har Eurostat, og vi har regler, som man skal overholde. Men vi beder nu økonomi- og finansministrene om at kigge videre på sagen. Jeg mener, at det er den rigtige metode.

Mange af stats- og regeringscheferne medgiver, at det i høj grad handler om politiske signaler.

Både afgående kommissionsformand José Manuel Barroso, hans efterfølger Jean-Claude Juncker og EU-præsident Herman Van Rompuy, har taget ordet.

Juncker blandt andet med en melding om, at lederne må udvise politisk mod, acceptere konsekvensen af den nye statistik og regne justeringen af kontingenterne ind i deres budgetter per 1. december.

Flere af lederne - deriblandt David Cameron - bad Barroso om at være forsigtig, når han kommunikerer offentligt om sagen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip