EU-ledere øjner russisk åbning i Ukraine-konflikten

Letland vil som nytiltrådt formand for EU's ministerråd de kommende dage forsøge at udforske mulighederne for at få lagt en dæmper på konflikten med Rusland om Ukraine.

Både den lettiske udenrigsminister, Edgar Rinkevics, og EU's udenrigschef, Federica Mogherini, taler torsdag på et pressemøde i Riga om, at der på det seneste har været "visse positive tegn" fra russisk side.

- Vi er enedes om at forfølge muligheden for at få gang i en ny politisk dialog med Rusland omkring begivenhederne i Ukraine, siger udenrigsminister Rinkevics, der over weekenden rejser først til Kijev i Ukraine og siden til den russiske hovedstad, Moskva.

Både Rinkevics og udenrigschef Mogherini understreger, at Rusland skal leve op til Minsk-aftalerne, der blandt andet handler om våbenhvile og respekt for grænserne i det østlige Ukraine.

Meldingerne fra Rinkevics og Mogherini kommer, forud for et halvår hvor EU-landene ad flere omgange skal genforhandle EU's sanktioner over for Rusland.

De første sanktioner blev indført i marts sidste år i form af indrejseforbud og indefrysning af midler for en række navngivne personer og virksomheder.

Sanktionerne er siden løbende blevet skærpet frem til juli, hvor EU tog det mere politisk følsomme skridt med bredere økonomiske sanktioner.

Hver runde sanktioner løber ét år. Hvis ikke der er fuld enighed om at forlænge dem, bortfalder de.

Blandt andre den franske præsident, François Hollande, har de seneste dage luftet tanker om en lempelse.

Hollande har peget på et muligt topmøde i næste uge mellem ham selv, den tyske forbundskansler og den russiske og ukrainske præsident som potentielt afgørende for EU's videre skridt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip