EU-ledere samles igen til kollektiv jobkabale

Bruxelles har de seneste dage summet endnu mere end vanligt af rygter, spekulationer og spørgsmål.

Onsdag kan blive dagen, hvor rygterne endelig bliver afløst af sandhed og sikker viden om, hvem der bliver indstillet til jobbet som EU's nye udenrigschef. Og måske også om, hvem der skal være ny EU-præsident og permanent formand for eurogruppen.

Den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidts (S), navn er blot et af flere, der ifølge Ritzaus oplysninger har været nævnt i EU-præsident Herman Van Rompuys forberedende samtaler med stats- og regeringscheferne om, hvem der kunne være gode bud til at afløse ham selv til efteråret.

Og den italienske udenrigsminister, Federica Mogherini, blev af diplomatiske kilder i Bruxelles tirsdag stadig nævnt som en stærk - men stadig langt fra sikker - kandidat til jobbet som udenrigschef.

EU-lederne samles ved 18-tiden i Bruxelles for at se, hvor langt de kan komme med jobkabalen, efter at de for små tre uger siden accepterede at indstille luxembourgeren Jean-Claude Juncker til jobbet som kommissionsformand.

Mødeleder Herman Van Rompuy gav i sit vanlige invitationsbrev til stats- og regeringscheferne tirsdag ikke den mindste antydning af, hvor mange af de potentielt tre job, han forventer, lederne kan besætte onsdag aften i Bruxelles.

- I juni gav I mig til opgave at gennemføre konsultationer med sigte på at foretage yderligere udnævnelser. Jeg vil i morgen melde tilbage til jer i lyset af de intensive konsultationer, jeg har gennemført på baggrund af det mandat, skriver Van Rompuy.

Det er forventningen, at topmødet som minimum vil forsøge at indstille en kandidat til jobbet som udenrigschef.

Mens det kan afhænge af Van Rompuys sidste runde telefonsonderinger tirsdag og onsdag, om han også forsøger at benytte anledningen til at prøve at få sat navn på sin egen efterfølger samt på en ny, fast formand for eurogruppen.

Den danske statsminister indleder sin onsdag i Bruxelles med klokken 14 at møde den nykårede kommende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, for at tale med ham om et helt andet job, nemlig Danmarks kommende EU-kommissær, som hun skal indstille.

/ritzau/

 

Dagens Gossip