EU-ledere sigter mod tredoblet budget til kystvagt

Selv om EU-landenes stats- og regeringschefer ikke vil lave en omfattende eftersøgnings- og redningsoperation for at hjælpe migranter i Middelhavet, gør de nu klar til at skrue kraftigt op for det, EU bruger på at bevogte Italiens kyst.

Samtidig vil lederne holde et topmøde med Den Afrikanske Union for at drøfte udfordringerne med migranter, der søger mod Europa fra og gennem Afrika mod Europa.

Det erfarer Ritzau fra flere kilder tæt på torsdagens EU-topmøde i Bruxelles.

Der er lagt op til en tredobling af budgettet til EU-operationerne Triton og Poseidon, der står for kystbevogtningen ud for henholdsvis Italien og Grækenland.

Mens der i dag bliver brugt omkring 21,5 millioner kroner om måneden, mener EU-Kommissionen at kunne finde lidt over 67 millioner om måneden.

Der er ikke lagt op til et ændret mandat, men budgettet står til at komme på linje med det, Italien brugte på den nu nedlagte eftersøgnings- og redningsmission Mare Nostrum.

Flere af stats- og regeringscheferne har også i forbindelse med mødet afgivet konkrete løfter om udstyr og mandskab til en styrkelse af Triton. Det gælder blandt andet Storbritannien, Tyskland, Irland, Frankrig og Belgien.

Mens den britiske premierminister, David Cameron, tilbyder et stort flådefartøj - HMS Bulwark - samt tre helikoptere og to patruljebåde, tilbyder forbundskansler Angela Merkel to flådeskibe, der specifikt skal kunne deltage i eftersøgning og redning.

Også Helle Thorning-Schmidt (S) har tilbudt yderligere danske bidrag til Triton. Men hun har på mødet ikke sagt i detaljer, hvad Danmark kan stille med. Hun vil afvente en melding fra EU's grænseagentur, Frontex, for at høre, hvad behovet er.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip