EU-ledere skærper indsats til stop af euro-jihadister

En stigende frygt for radikalisering får EU-landenes stats- og regeringschefer til at ønske yderligere fokus på bestræbelserne om at stoppe strømmen af europæiske jihadister mod Mellemøsten.

De europæiske ledere har på et topmøde i Bruxelles besluttet, at man skal se den nuværende indsats efter i sømmene og vurdere, om der kan og skal gøres mere for at stoppe EU-borgere fra at rejse til Syrien og Irak for at gå i kamp med ekstremistiske grupper.

- Bekæmpelsen af radikalisering i medlemslandene skal være topprioritet, siger EU-præsident Herman Van Rompuy på et pressemøde efter topmødet.

- Vi er enige om at sætte skub i indgreb til at stoppe strømmen af udrejsende soldater, herunder indførelsen af et system, der registrerer EU-passagerer.

Planen om passagerregisteret PNR er ikke ny, men af konklusionerne fra topmødet fremgår, at EU-lederne vil have lovgivningsarbejdet færdigt inden nytår.

Samtidig ønsker de 28 stats- og regeringschefer, at medlemslandenes justits- og indenrigsministrene vurderer effekten af den nuværende indsats - og sætter nye initiativer i gang, hvis ikke det allerede vedtagne virker godt nok.

EU-topmødet lægger også op til et tættere samarbejde med landene omkring Syrien og Irak om blandt andet en stramning af sikkerhedsprocedurer i lufthavne. Det er velkendt, at langt størsteparten af de unge, der rejser ud i krig, rejser via Tyrkiet.

Bekymringen over problemet med de hjemvendte jihadister steg betydeligt, da en 29-årig fransk statsborger - som havde kæmpet i Syrien - i maj med et skydevåben angreb det jødiske museum i Bruxelles. Fire mennesker mistede livet.

Stats- og regeringscheferne har taget hinanden i ed på, at at de tager et check på situationen igen på deres topmøde i december.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip