EU-ledere skærper indsats til stop af euro-jihadister

En stigende frygt for radikalisering får EU-landenes stats- og regeringschefer til at ønske yderligere fokus på bestræbelserne om at stoppe strømmen af europæiske jihadister mod Mellemøsten.

De europæiske ledere har på et topmøde i Bruxelles besluttet, at man skal se den nuværende indsats efter i sømmene og vurdere, om der kan og skal gøres mere for at stoppe EU-borgere fra at rejse til Syrien og Irak for at gå i kamp med ekstremistiske grupper.

- Bekæmpelsen af radikalisering i medlemslandene skal være topprioritet, siger EU-præsident Herman Van Rompuy på et pressemøde efter topmødet.

- Vi er enige om at sætte skub i indgreb til at stoppe strømmen af udrejsende soldater, herunder indførelsen af et system, der registrerer EU-passagerer.

Planen om passagerregisteret PNR er ikke ny, men af konklusionerne fra topmødet fremgår, at EU-lederne vil have lovgivningsarbejdet færdigt inden nytår.

Samtidig ønsker de 28 stats- og regeringschefer, at medlemslandenes justits- og indenrigsministrene vurderer effekten af den nuværende indsats - og sætter nye initiativer i gang, hvis ikke det allerede vedtagne virker godt nok.

EU-topmødet lægger også op til et tættere samarbejde med landene omkring Syrien og Irak om blandt andet en stramning af sikkerhedsprocedurer i lufthavne. Det er velkendt, at langt størsteparten af de unge, der rejser ud i krig, rejser via Tyrkiet.

Bekymringen over problemet med de hjemvendte jihadister steg betydeligt, da en 29-årig fransk statsborger - som havde kæmpet i Syrien - i maj med et skydevåben angreb det jødiske museum i Bruxelles. Fire mennesker mistede livet.

Stats- og regeringscheferne har taget hinanden i ed på, at at de tager et check på situationen igen på deres topmøde i december.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip