EU-ledere skal måske til nyt hastemøde om Ukraine

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes EU-kolleger skal måske igen på hastetur til møde i Bruxelles for at stramme EU's sanktioner mod Rusland.

Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, siger undervejs ved mandagens EU udenrigsministermøde i Luxembourg til journalister, at det synes at være klart, at Rusland bærer en grad af ansvar for de seneste dages uroligheder i det østlige Ukraine.

- Hvis det er nødvendigt, kan de europæiske stats- og regeringschefer samles til møde i næste uge, og det er muligt, at mødet kan vedtage nye sanktioner, siger Fabius.

- Målet er både at vise en fast kurs og at holde dialogen åben (...). At øge presset uden at umuliggøre dialog, siger Fabius og synes dermed at åbne døren for, at EU meget snart kan indføre de såkaldte fase tre sanktioner, der kan komme til at ramme EU's samhandel med Rusland.

Fabius' italienske kollega, Federica Mogherini, synes dog ikke at være klar til at gå videre til næste stadie af EU's sanktioner.

Hun siger, at fase tre "ikke er på bordet". Men medgiver, at det ikke tegner lyst.

- Det eneste spinkle håb om en løsning er dialog på torsdag, siger Mogherini med henvisning til det planlagte møde på torsdag i Genève mellem repræsentanter fra USA, Ukraine, Rusland og EU.

Flere af udenrigsministrene - deriblandt danske Martin Lidegaard (R) - har forud for mandagens møde givet Rusland en del af ansvaret for de seneste dages uroligheder og besættelser af offentlige bygninger i det østlige Ukraine.

Lidegaard og flere andre levner heller ikke meget tvivl om, at der er grund til at skærpe EU's sanktioner mod Rusland.

Dog uden at ville sige, om tiden er kommet til de mere vidtrækkende økonomiske sanktioner, eller om man alene skal udvide den allerede eksisterende liste over enkeltpersoner, der nægtes indrejse i EU og får deres værdier indefrosset.

Det synes på forhånd klart, at fase tre sanktioner vil være så omfattende og også kan gøre ondt på flere EU-lande, at de kun kan besluttes af stats- og regeringscheferne.

EU-Kommissionen ventes en af de nærmeste dage at præsentere medlemslandene for et første bud på, hvordan en sådan runde sanktioner kan skrues sammen. Kommissionens forslag ventes foreløbig ikke at blive offentliggjort i sin helhed.

/ritzau/

 

Dagens Gossip