EU ligger told på tyrkiske fisk efter dansk klage

Ulige konkurrenceforhold i forhold til Tyrkiet har kostet danske opdrættere af ørreder 60 millioner om året, mener Dansk Akvakultur. Og EU-Kommissionen er enig.

De danske opdrættere har klaget over, at Tyrkiet giver statsstøtte til landets dambrud. Derfor bliver de nu pålagt en såkaldt udligningstold af EU. Den dom glæder formanden for Dansk Akvakultur, Brian Thomsen.

- Dambrugerne har i de seneste år oplevet et stigende pres fra billige tyrkiske ørreder. I perioden fra 2010 til 2013 er der sket en fordobling i importen af ørreder fra Tyrkiet, og de danske og europæiske dambrugere har tabt store markedsandele, siger han.

- Prisen på de tyrkiske ørreder er meget lave som følge af det tilskud, som de tyrkiske opdrættere modtager fra den tyrkiske stat. Derfor er vi glade for, at EU-Kommissionen har taget vores klage alvorligt.

Tidligere har Danmark ifølge hjemmesiden foodculture.dk været hovedleverandør til Europa af hvide dambrugsørreder, men den position tabte de, da Tyrkiet begyndte at eksportere sine statsstøttede dambrugsfisk ind på EUs markeder.

Den danske dambrugsbranche beskæftiger ifølge Dansk Akvakultur cirka 1000 ansatte.

- Vi eksporterer over 90 procent af vores produktion, og derfor er vi naturligvis stærke tilhængere af frihandel, men vi kan ikke stiltiende se til, at vi udkonkurreres af ulovlige statstilskud, siger Brian Thomsen.

- Det har været en lang og kompliceret proces, og vi er stolte over, at det er lykkedes os at få dambrugere i hele EU til at stå sammen om denne sag.

Udligningstolden på de tyrkiske regnbueørreder bliver på mellem 7 til 9,7 procent og gælder både import af døde og levende fisk.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip