EU-mål for energibesparelse møder vrede og glæde

admin

|

23/07/2014

Dagens topnyheder

EU skal skære 30 procent af sit energiforbrug frem mod 2030, hvis det forslag, som EU-Kommissionen er spillet ud med onsdag, godkendes af EU-landenes chefer til oktober.

Den melding er både Dansk Energi og Dansk Industri tilfredse med, mens Greenpeace gerne havde set et langt stærkere udspil fra kommissionen.

- Det er positivt, at EU-Kommissionen nu bekræfter, at et mere effektivt energiforbrug hos virksomheder og private forbrugere er en vigtig del af en ambitiøs energi- og klimapolitik, lyder det fra direktør i Dansk Industri Tine Roed.

Dansk Industri mener, at EU skal spare på energien igennem målrettede tiltag. For eksempel på bygningsområdet, som står for 40 procent af EU's samlede energiforbrug ifølge brancheorganisationen.

Fra Dansk Energi lyder det, at kommissionen sender et godt og vigtigt signal ved at sigte mod en 30 procents målsætning.

- Det øger EU's ambitioner, og for Danmark betyder det, at resten af Europa følger vores ambitiøse tilgang til energibesparelser, hvilket dels gavner det danske energisystem, og dels vil løfte eksporten, hvor vi har masser af knowhow og energieffektiv teknologi på hylderne.

- Den ambition vil vi fortsat kæmpe for, siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi.

Men stod det til Greenpeace, skulle EU forpligtige sig til at skære energiforbruget med 40 procent i stedet for 30.

- På sine døende dage er den udgående kommission kommet med endnu et hjerteløst forslag om energi, som er en gave til verdens oligarker.

- Et ambitiøst energieffektivitetsmål ville drastisk skære i de dyre importer af fossile brændsler fra Rusland og hjælpe Europa med at stå imod mobberi fra folk som Putin (den russiske præsident, red.), siger Greenpeaces politiske rådgiver på energiområdet, Frederic Thoma.

Målene for energieffektivitet frem mod 2020 er på 20 procent.

/ritzau/