EU melder alt klar til at skrive under med Ukraine

EU har mandag gjort det juridiske arbejde færdig, så stats- og regeringscheferne er klar til på fredag at skrive under på hele den samarbejds- og frihandelsaftale med Ukraine, som har spillet en central rolle i det seneste halve års krise i landet.

Hele aftalen ventes underskrevet fredag morgen af EU-præsident Herman Van Rompuy, kommissionsformand José Manuel Barroso, EU's 28 stats- og regeringschefer og Ukraines nyindsatte præsident, Petro Porosjenko, i forbindelse med et EU-topmøde i Bruxelles.

Præsident Porosjenko bekræftede selv i torsdags, at han kommer til Bruxelles for at skrive under.

Allerede mandag er hans nyudnævnte udenrigsminister, Pavlo Klimkin, gæst ved EU's udenrigsministermøde i Luxembourg, hvor han vil give ministrene detaljer om den fredsplan og ensidige våbenhvile, den ukrainske regering præsenterede i sidste uge.

Klimkin var meget fåmælt ved sin ankomst til mødet, hvor han til pressen alene sagde, at han kommer for at få EU's opbakning til fredsplanen og dens centrale betingelse om, at Ukraine skal have fuld kontrol med sine grænser.

Det udløste voldsomme protester i den ukrainske hovedstad, Kijev, da daværende præsident Viktor Janukovitj i november sidste år med kort varsel afviste at underskrive frihandelsaftalen.

Underskrivelsen skulle efter planen være sket på et topmøde i den litauiske hovedstad, Vilnius, med deltagelse af alle EU-lande og andre lande i EU 's østlige partnerskab.

Den folkelige reaktion kulminerede i februar med, at Janukovitj flygtede.

I marts annekterede Rusland den ukrainske Krim-halvø, og det forværrede forhold mellem Rusland og Vesten har siden domineret den internationale dagsorden.

Allerede senere i marts gik EU i gang med at forberede en større hjælpepakke til Ukraine, heriblandt en hurtig, ensidig afskaffelse af stort set al importtold på varer fra Ukraine. På et topmøde i marts skrev EU og Ukraines midlertidige regeringsleder under på de politiske dele af associeringsaftalen.

Også Georgien og Moldova ventes fredag at skrive under på tilsvarende frihandels- og associeringsaftaler med EU.

/ritzau/

 

Dagens Gossip