EU melder ud: Så lang tid gælder coronapas for færdigvaccinerede

Skrevet af Mathias Nielsen

21/12/2021
Foto: Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix.
Foto: Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix.
Nu har EU fastlagt en fælles retningslinje for medlemslandende.

Mest læste i dag

EU-Kommissionen har tirsdag vedtaget, at coronapasset på tværs af hele EU har en gyldighed på ni måneder efter fuldendt vaccination.

Det skriver Ritzau gennem Berlingske.

Fuldendt vaccination betyder, at man eksempelvis har fået to stik med coronavaccine fra Pfizer/BioNTech eller Moderna/Spikevax.

Det er de to vacciner, der er en del af det officielle vaccinationsprogram i Danmark.

Varigheden på ni måneder blev anbefalet tilbage i november måned på baggrund af retningslinjer fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC).

I dag, tirsdag er det så blevet vedtaget i kommissionen.

Loven kan dog stadig nå at blive blokeret af et kvalificeret flertal blandt EUs regeringer eller et simpelt flertal blandt europaparlamentsmedlemmerne.

Ifølge embedsfolk i EU har der dog været tilstrækkelig støtte til forslaget, hvorfor det ikke forventes at blive noget problem.

Der er på nuværende tidspunkt ikke en fælles regel for passets varighed.

Derfor er det positivt, at der nu kommer klare fælles regler. Det mener Peter Thagesen, der er underdirektør i Dansk Industri.

“Coronapasset har gjort det nemmere at rejse i EU - og vel at mærke på en forsvarlig måde. Derfor er det rigtig positivt, at coronapasset nu er sikret på tværs i EU de næste ni måneder,” siger han ifølge Berlingske og tilføjer:

“Vi skal undgå et kludetæppe af forskellige regler i EU og i stedet stræbe efter at gøre det efter fælles regler baseret på sundhedsmyndighedernes anbefalinger.”

Mange EU-borgere blev vaccineret i løbet af sommeren eller efteråret i år. Coronapassets gyldighed på ni måneder betyder, at størstedelen af dem får brug for et tredje vaccinestik for at forlænge passets levetid inden sommeren 2022.

Det er endnu ikke besluttet, hvor længe det tredje vaccinestik vil forlænge passets gyldighed.

Årsagen til det er, at der endnu ikke er tilstrækkelig information om, hvor længe boosterstikket giver beskyttelse mod coronavirus. 

Når loven træder i kraft, er EU-lande forpligtet til at tillade indrejse for færdigvaccinerede EU-borgere.

I tilfælde, hvor coronasituationen er særlig kritisk, kan der dog indføres yderligere krav til indrejsende.

Det kan for eksempel være krav om negativ test eller om at gå i karantæne ved ankomst.

Flere EU-lande som Italien, Portugal og Grækenland, kræver allerede i dag, at indrejsende fremviser en negativ coronatest.