EU-millioner på vej til Ukraine

EU-Kommissionen har tirsdag frigivet de første 100 millioner euro - svarende til næsten 750 millioner kroner - i lån til Ukraine som led i en endnu større lånepakke, der ventes udbetalt i løbet af de kommende uger.

Lånene på tilsammen næsten 4,5 milliarder kroner er led i en endnu større pakke med makrofinansiel støtte til Ukraine for i alt 12 milliarder kroner, som blev meldt ud af kommissionen og godkendt på et EU-topmøde i begyndelsen af marts.

Udbetalingen har afventet, at Ukraine indgik en aftale med Den Internationale Valutafond (IMF), så udlandet kunne få en vis sikkerhed for, at der blev holdt styr på pengene.

Aftalen med IMF er nu på plads, men den mangler stadig at blive formelt godkendt i det ukrainske parlament.

EU's fungerende økonomikommissær, Siim Kallas, besøger tirsdag Ukraine for at tale med regeringen om EU's støtte og om de økonomiske reformer, der knytter sig til hjælpen fra EU.

- Den Europæiske Union er fast besluttet på at hjælpe Ukraine med at håndtere sine store økonomiske udfordringer. Denne første udbetaling markerer et vigtigt skridt i retning af at oversætte beslutsomheden til virkelighed.

- Denne assistance, som snart vil blive fulgt af yderligere 500 millioner euro, giver en meget nødvendig støtte til Ukraines indsats for at dække sine eksterne finansieringsbehov, siger Siim Kallas i en pressemeddelelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip