EU-ministre kræver reel handling fra Putin

De kommende dage kan blive afgørende for, om EU går skridtet videre og tager hul på mere omfattende, økonomiske sanktioner mod Rusland.

Flere af EU-landenes udenrigsministre gør det mandag morgen på vej ind til møde i Luxembourg klart, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, kan forvente et europæisk modsvar, hvis ikke han sætter handling bag sine ord med løfter om en nedtrapning af konflikten.

- Vi har gjort det meget klart, at nu forventer vi altså, at Putin begynder at skrue ned i stedet for op, nu hvor Ukraines præsident har rakt hånden ud. De kommende dage bliver meget vigtige, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

- Det er nu, der er våbenhvile. Det er nu, der er en reel chance for at vende uret og sige, at det begynder at gå den modsatte vej, så vi får mere og mere fredelige tilstande. Desværre er det gået den forkerte vej længe.

- Nu har vi lige fået erklæret en ensidig våbenhvile, og Putin har sagt, at han ønsker at deeskalere. Nu har vi nogle dage til at se det. Og afhængigt af, hvordan sagen udvikler sig, vil stats- og regeringscheferne have mulighed for at kigge på det på fredag, siger Lidegaard.

Også den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, taler om "en afgørende uge for Ukraine", og han roser præsident Porosjenko for at have taget et "både modigt og afgørende skridt" med sin fredsplan.

Storbritanniens William Hague siger, at Moskvas næste skridt er helt afgørende for, om EU er klar til de såkaldte fase tre sanktioner, der er planlagt til at kunne optrappes gradvist fra først at ramme ting som russisk kaviar og vodka til - i yderste konsekvens - at lukke for EU's import af russisk gas.

- På fredag vil vi være i stand til at vurdere Ruslands svar. Vi er klar til at tage hul på de mere omfattende sanktioner, og det skal ingen i Moskva være det mindste i tvivl om, siger Hague.

Den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, er i sine bemærkninger meget kritisk over for Ruslands måde at kontrollere grænsen til Ukraine på.

- Jeg ved ikke, om russiske borgere normalt er udrustet med T64'ere (en russisk produceret kampvogn, red.). Men der kommer russere med T64'ere over grænsen, og det ville enhver normal grænsekontrol vel nok kunne opdage.

- Hvis russerne siger, at de ikke ved, hvordan man lukker grænsen, så synes jeg ikke, at det er en særlig troværdig udtalelse, siger Bildt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip